Ако нисте знали, вином може и да се слика

Мира Ковачевић из Панчева један је од ретких уметника који се баве сликањем винорела. То је техника настала још у доба ренесансе, али углавном заборављена, где се за бојење користи вино. Њени радови најчешће славе живот и женску лепоту.

Панчевачкој сликарки Мири Ковачевић прибор за рад јесу четкице, али уместо боја користи вино, најчешће црвено и то из региона, од аутохтоних сорти грожђа. Бави се техником коју није имала где да научи, него је све морала сама, кроз рад, а ни у целом свету нема много уметника који се тиме баве.

„Дуго сам радила шарене слике, пуне живота, пуне радости и то је било класично штафелајно сликарство. Негде ме је то заситило, требало ми је нешто ново, другачије и препознатљивије“, објашњава Мира Ковачевић.

Сликање вином траје неколико дана, јер се ради у слојевима, а посебно интересантно је што се дело временом мења.

„Карактеристика винорела је да се попут вина од ког настаје временом мења, да слике губе првобитне тонове, љубичасте, ружичасте и интензивни тонови постају смеђи“, каже сликарка.

Мира своје винореле излаже у кафе-галеријама и на винским фестивалима, а њени купци су најчешће из иностранства, љубитељи вина и необичне уметности. Највише воли да слика портрете и женске фигуре.

„Жене из разлога што су врло сличне вину, што су као и млада вина и младе жене лепе, мирисне, допадљиве. Како старе, попут вина добијају на некој озбиљности, мудрости“, истиче Ковачевићева.

Иако се вином могу сликати све теме, од пејзажа до икона, Мира Ковачевић воли да представља атмосферу која иде уз то пиће, а то је хедонизам, лепота и радост живљења.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. сеп 2020, 16:38) - Александра [нерегистровани]

Свака част

Прелепо заиста!