Ако нисте знали, вином може и да се слика

Мира Ковачевић из Панчева један је од ретких уметника који се баве сликањем винорела. То је техника настала још у доба ренесансе, али углавном заборављена, где се за бојење користи вино. Њени радови најчешће славе живот и женску лепоту.

Панчевачкој сликарки Мири Ковачевић прибор за рад јесу четкице, али уместо боја користи вино, најчешће црвено и то из региона, од аутохтоних сорти грожђа. Бави се техником коју није имала где да научи, него је све морала сама, кроз рад, а ни у целом свету нема много уметника који се тиме баве.

„Дуго сам радила шарене слике, пуне живота, пуне радости и то је било класично штафелајно сликарство. Негде ме је то заситило, требало ми је нешто ново, другачије и препознатљивије“, објашњава Мира Ковачевић.

Сликање вином траје неколико дана, јер се ради у слојевима, а посебно интересантно је што се дело временом мења.

„Карактеристика винорела је да се попут вина од ког настаје временом мења, да слике губе првобитне тонове, љубичасте, ружичасте и интензивни тонови постају смеђи“, каже сликарка.

Мира своје винореле излаже у кафе-галеријама и на винским фестивалима, а њени купци су најчешће из иностранства, љубитељи вина и необичне уметности. Највише воли да слика портрете и женске фигуре.

„Жене из разлога што су врло сличне вину, што су као и млада вина и младе жене лепе, мирисне, допадљиве. Како старе, попут вина добијају на некој озбиљности, мудрости“, истиче Ковачевићева.

Иако се вином могу сликати све теме, од пејзажа до икона, Мира Ковачевић воли да представља атмосферу која иде уз то пиће, а то је хедонизам, лепота и радост живљења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво