Читај ми!

Италијани најдуговечнији у Европи, у Трсту највише стогодишњака

Италијани су међу становницима земаља Европске уније најдуговечнији, показују подаци Еуростата, статистичког бироа Европске уније, које преноси дневни лист намењен здравственом особљу „Санита“.

За разлику од тенденције у Европској унији, где у просеку мушкарци живе дуже од жена, у Италији су припаднице нежнијег пола дуговечније – мушкарци у просеку живе 81, а жене 85 година. 

Генерално, у земљама ЕУ животни век се продужава, просек је 81,2 године живота, а то зависи од локалних услова живота, али и од здравља планете, квалитета ваздуха, воде и хране.

Дужи век не значи и бољи и квалитетнији живот, јер са повећањем просечне старости становништва, расту потребе и издаци за специјалним сервисним услугама, пре свега здравственим и оним које се тичу чувања старих особа.

У Италији, статистичари прогнозирају да ће за коју деценију бити проблем, због остареле популације, како напунити касе пензионог фонда.

Већ неколико година Италија је на првом месту у свету по малом наталитету, на сваких стотину преминулих роди се тек 67 беба.

Ситуацију поправљају мигрантске породице које у просеку имају више од двоје деце и иако је то странкама десног центра тешко признати, радници који су пореклом из других земаља, значајно доприносе пуњењу касе државног пензионог фонда, а тај тренд ће се наставити и расти.

Међу италијанским градовима Трст је на првом месту по броју становника који имају више од стотину година, од осам до десет стогодишњака, на десет хиљада становника.

Један од познатијих је писац и историчар, припадник словеначке мањине Борис Пахор, који је ове године прославио, у добром здрављу и памети, 107. рођендан и доживео, да га у позним годинама председници две суседне земље, Италије и Словеније, одликују навишим државним признањем.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво