Љубав није туризам већ бол за бинационалне парове

Покрет #LoveIsNotTourismItalia представља све оне парове који због пандемије не могу да буду заједно јер им то не дозвољавају закони земље у којој се тренутно налазе. То су парови који су у вези годинама, неки од њих очекују и дете и уместо да буду заједно у том ишчекивању принуђени су да се виђају преко монитора. Њихова љубав није мања само зато што нису у браку.

Љубав би требало да се сматра есенцијалним разлогом који би дозволио грађанима који нису из Европске уније да у њу уђу заједно са осталим путницима којима је то омогућено попут оних који имају неодложне породичне обавезе, из пословних или здравствених разлога, сматрају оснивачи покрета Љубав није туризам (Love Is Not Tourism Italia) који на својој Фејсбук страници броје више од 1.500 чланова.

„У свету глобализације у коме је могуће имати партнера који није исте националности то је нешто што се све чешће дешава и таквих парова је јако много“, рекао је портпарол овог покрета Андреа Јаноци. 

Један од парова који спадају у тзв. бинационалне парове, су и Кјара и Џони који су се упознали у Венецији 2017. године где је Џони који је из Америке похађао Академију лепих уметности.

Последњи пут су се видели 25. новембра 2019. године на аеродрому у Бостону. Џони је требало да дође у Италију у марту, али брзина којом се ситуација са ковидом погоршавала у овој земљи, блокирала је путовања и они од тада не могу да се сретну.

Особе у везама које не подразумевају да тај пар живи заједно иако живе у истом граду нису у Италији могли да се виде два месеца, они ван свог региона пребивалишта су се срели тек након трећег јуна, они који имају пребивалиште у зони шенгена тек скоро су могли да се сретну, док Италијани који имају везу са земљама које не припадају овим зонама још увек не могу да загрле своје партнере.

Кјара је изјавила да њихов живот не може да се настави на овај начин – не могу да праве било какве планове за будућност јер не могу да се виде и није извесно да ће се то ускоро десити.

„Онај исти осећај немоћи и анксиозности који смо имали када је у Италији буктала епидемије ми који смо део тзв. бинационалних парова имамо и сада. Не знати када ћемо моћи поново да се загрлимо је болно. Ми нисмо туристи. Ми само желимо да поново видимо наше партнере поштујући све сигурносне мере. Спремни смо на све: тестове, карантин, било шта што се од нас буде тражило“, рекла је Кјара. 

Еквадор и Италија предалеко због коронавируса

Попут Кјаре и Џона, сличну причу деле Лаура и њен партнер из Еквадора. Они су се упознали 2018. године, планирали су да се венчају ове године, Лаура је затруднела на почетку године и лекари су јој саветовали да не креће на пут у првом тромесечју међутим након тога је избила пандемија и овај пар је остао блокиран, свако на свом континенту.

Лаурин супруг је успео да уђе у Италију пре само пар дана и да ипак дочека своју ћеркицу Изабел код куће.

Русија дозвољава путовања само из пословних разлога који су неодложни, не би ли се поново ујединили чланови фамилија, те из здравствених разлога. Али су границе затворене за туризам.

Тако Федерико већ месецима не може да види Ирину која живи у Москви и каже: „Ми нисмо туристи, али пошто нисмо у браку није нам дозвољено да се видимо. Последњи пут смо се видели крајем фебруара“.

На сајту покрета позивају све бинационалне парове да подигну глас за своја права и напокон се уједиње са партнерима које одавно нису видели због епидемије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара