Цела држава оплакује срећну деверику

Замбијска нација заједно са председником Едгаром Лунгуом на челу жали због угинућа рибе која је живела у језерцету у оквиру другог по величини универзитета у тој земљи.

Студенти са Универзитета Копербелт палили су свеће и марширали како би одали почаст великој деверици.

У протеклих две деценије студенти су веровали да им Мафиши, како су звали рибу, доноси срећу на испитима.

Студенти на универзитету су пред испите долазили до Мафиши верујући да ће им донети срећу, а некима је боравак поред језерцета смиривао трему.

Мафиши, што значи велика риба на бемба језику,била је око 22 године стара, а у универзитетском језерцету је живела више од 20 година, каже студентски лидер Лоренс Касонде.

Какво поштовање грађани Замбије гаје према омиљеној риби довољно илуструје и чињеница да се води истрага о томе како је угинула.

„Тек треба да је сахранимо и планирамо да је балсамујемо“, рекао је Касонде за Би-Би-Си.

Председник Лунгу цитирао је Махатму Гандија у својој поруци поводом угинућа Мафиши: „О величини нације и њеном моралном напретку може се судити по начину на који се односи према животињама.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара