Шпански град Виго већ окачио божићну расвету

Док се локалци још увек сунчају на плажама и шетају у мајицама кратких рукава, главна тема у граду Вигу на северу Шпаније постао је Божић.

Градоначелник Вига Абел Кабаљеро одлучио је да организује "најбољи Божић на свету", па су припреме започете на време.

"Данас у Вигу постављамо божићне лампице, што значи да спремамо осветљење за најбољи Божић на свету", каже Кабаљеро.

Са поносом објашњава да ће имати око 10.000 лед лампица.

Годинама 73-годишњи градоначелник покушава да привуче туристе титулом најосветљенијег празничног града на свету.

"Знам да неки људи не воле Божић из идеолошких разлога, али ми га волимо. Много га волимо", истиче Кабаљеро.

Његова јединствена мисија придобила је пажњу шпанских медија након видео-снимка у којем Кабаљеро разматра како би његово осветљење могло да изгледа из свемира.

"Реците градонаћелницима Њујорка, Лондона, Токија и Париза да ћемо бити једноставно најбољи", поручио је Кабаљеро.

Туристи нису имуни на лампице

Кабаљерова идеја, за коју ће град ове године потрошити 800.000 евра, наизглед се исплатила, иако критичари сматрају да за свој светлећи циркус непотребно троши огромне количине електричне енергије.

Прошле године, туристи из целе Шпаније похрлили су у Виго током празника, а након што су божићна светла упаљена, хотели су пријавили потпуну попуњеност капацитета.

Градоначелник Кабаљеро је рекао новинарима да је постављање лампица ове године почело неколико недеља раније због протокола који су уведени због епидемије коронавируса, а који могу да успоре раднике.

Не признаје забринутост да ће епидемија смањити број туриста у Вигу и обећава да ће бити уведене мере које ће ограничити гужву на централним градским улицама и омогућити држање социјалне дистанце.

"Наш Божић ће бити изузетан и леп, али 100 одсто ковид безбедан", наглашава Кабаљеро.

Чекају се панорамски точак и Бил де Блазио

Градоначелник Вига признаје да још увек није извесно да ли ће град успети да постави и панорамски точак, једну од главних празничних атракција.

"Желим панорамски точак за Божић. Не искључујем могућност да један поставимо трајно и надмећемо се са Лондоном", каже Кабаљеро који је на челу града од 2007. године.

Потпуну посвећеност божићним лампицама у сред лета, у време док Шпанија предводи Европу по броју заражених коронавирусом, осудили су опозициони политичари.

Ипак, Виго није једини град у који је Божић ове године поранио. И у Малаги је најављено да постављање празничне расвете ускоро почиње.

Кабаљеро каже да ће ове године позвати и градоначелника Њујорка Била де Блазија да узме божићне лампице из Вига.

"У другим областима да, али када су упитању божићне лампице, Њујорк не може ни да се пореди са Вигом", самоуверен је Кабаљеро. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво