Остављене у поштанском сандучету Гандијеве наочаре сада на аукцији

Наочаре Махатме Гандија на аукцији су након што су остављене у поштанском сандучету аукцијске куће "East Bristol Auctions". Почетна цена била је 10.000 фунти, то јест 11.100 евра. Понуђена сума тренутно је пет пута већа!

Према речима запослених у аукцијској кући "East Bristol Auctions", непозната особа оставила је у поштанском сандучету наочаре, а тамо су остале преко викенда, јавља Скај њуз.

Наочаре су припадале индијском борцу за људска права, а радници су их пронашли тек након дводневног стајања у сандучету.

„Колега је узео коверту, отворио је и поред наочара пронашао цедуљу на којој је писало 'Ове наочаре припадале су Махатми Гандију, позовите ме'“, рекао је Ендрју Стоув, агент продаје у аукцијској кући. 

Према његовим речима, током дана позвао је господина који је оставио наочаре и остатак дана провео истражујући детаље о Гандију и његовим наочарима.

„Човек ми је рекао да ако мислим да наочаре не вреде да могу их бацим. Узвратио сам му да мислим да вреде 15.000 фунти. Мислим да је умало пао са столице“, рекао је Стоув.

Наочаре су припадале господиновом ујаку који је радио у Јужној Африци у време када је Ганди био тамо – између 1910. и 1930. године.

Ујак је причао како му је Ганди поклонио наочаре након што му је помогао, а оне су затим наслеђиване док нису стигле до господина који их је оставио у сандучету.

„Ово су највероватније најпознатије наочаре које смо имали на аукцији и свакако најважнији истроријски предмет који смо пронашли“, истакао је Стоув.

„Оне су за Гандија попут Хендриксове гитаре за Џимија Хендикса“. 

Чим су утврђене све појединости о наочарима, понуђене су на онлајн аукцији која се затвара 21. августа.

Почетна цена процењена је на 10.000 фунти (11.100 евра), а већ сада је понуђена сума стигла до 50.000 фунти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара