Дешава се – Иранци грешком потопили сопствени лажни носач авиона

Иранска војска грешком је потопила баржу која је служила као макета за гађање у војним вежбама, пише Форбс.

Баржа, која подсећа на амерички носач авиона, направљена је пре шест година и првобитно је била намењена за снимање филма, који никада није угледао биоскопски пројектор. Годину дана касније опремљена је макетама авиона и гађана у склопу вежбе „Девети велики пророк“.

Руинирано пловило стајало је после тога годинама у луци Бандар Абас, седишту морнаричких снага Ирана.

Недавно је поправљена и 28. јула одшлепана до Ормуског мореуза, кључне морске руте која повезује Персијски залив за Оманским заливом. Ту је служила као полигон за иранске командосе, а потом је гађана ракетама за копна, мора и из ваздуха.

Иако се чини да се ништа непланирано није десило на вежби, Форбс пише да се на сателитским снимцима види да се макета носача авиона скоро преврнула испред луке Бандар Абас, где је после вежбе враћана.

Сателитски снимци показују да се макета накривила за више од 90 степени.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(петак, 07. авг 2020, 00:07) - anonymous [нерегистровани]

Jeste greska

Trebali su da potope pravi US nosac aviona- A bice I to...

(четвртак, 06. авг 2020, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

Иран

Јел могуће да они заиста вежбају напад патролним чамцима на усамљени носач авиона? Носач авиона апсолутно никада не иде сам, већ га прати група од барем 15 других бродова, да не спомињемо авионе и хеликоптере. У случају таквог напада, ти чамци би врло брзо завршили као овај лажни носач авиона.

(четвртак, 06. авг 2020, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

haha

Nema tu greske, vezbali su gadjanje na toj maketi , to je kao da neko puca u metu i osteti je, a neko drugi komentarise da je meta slucajno greskom ostecena haha

(четвртак, 06. авг 2020, 09:58) - Viperovski [нерегистровани]

kako greškom

Ako im je brod služio kao meta za gađanje onda je logično da u nekom momentu bude toliko oštećen da i potone.Ne vidim tu nikakvu grešku.