Кула Београд, за сваки случај, неће имати баксузни, 13. спрат

Сујеверје је дубоко укорењено у српском народу и вуче корене из митологије старих Словена о чумама, русалкама, змијама-чуваркућама и вампирима. Модерна времена међу Србе доносе црне мачке, разбијено огледало, баксузан петак и прву зграду без 13. спрата.

Граби кула под облаке са својих 168 метара и 40 спратова. Са амбицијом да буде нов симбол Београда, у Кули ће бити Хотел „Сент Риџинс“, изнад луксузни апартмани, а на врху ресторан и видиковац који ће бити отворени за јавност и одакле ће се Београд посматрати као на длану. Само неће имати 13. спрат.

„Ми смо желели да избегнемо не само обележавање тог 13. спрата него на неки начин и да га физички избегнемо тако што у суштини имамо дупли 12. спрат. Постојаће бројеви за све друге спратове, до којих ти лифтови воде, али број 13 ви нећете видети ни у једном трену. Приступ 13. спрату, осим за раднике одржавања, не постоји“, каже Ивана Тадић, менаџер развоја „Београда на води“.   

Пракса из земаља са много небодера, помодарство или успешан маркетиншки потез?

„За самог архитекту то није никакав изазов и није нешто што би ометало архитектуру објекта, његову функционалност, естетику. То је просто данашњим речником речено – шминка. И ми имамо клијената који би пожелели ово или оно, који би пожелели овај или онај број“, објашњава архитекта Светлана Блануша. 

Веровања која су уграђена у наше ставове 

Неки сматрају да је петак 13. постао најомраженији датум јер је баш на тај дан у 14. веку француски краљ прогнао темпларе. По Библији тог дана Адам је загризао јабуку, а Каин убио брата Авеља. 

„Све је то последица тога што су та веровања заправо уграђена у колективну људску меморију и на крају у људске ставове. Опет кажем ништа специфично за српски народ, свуда постоји у свету, посебно то за 13. петак је врло карактеристично у англо-саксонском свету. Двадесети век посебно са том навалом те медијске, популарне културе“, истакао је Саша Срећковић, саветник из Етнографског музеја.

Везати црвени кончић против урока, скренути ако црна мачка пресече пут, никако не проћи испод мердевина.

Није утемељено у науци, али за сваки случај. Да куцнемо у дрво!

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво