Кула Београд, за сваки случај, неће имати баксузни, 13. спрат

Сујеверје је дубоко укорењено у српском народу и вуче корене из митологије старих Словена о чумама, русалкама, змијама-чуваркућама и вампирима. Модерна времена међу Србе доносе црне мачке, разбијено огледало, баксузан петак и прву зграду без 13. спрата.

Граби кула под облаке са својих 168 метара и 40 спратова. Са амбицијом да буде нов симбол Београда, у Кули ће бити Хотел „Сент Риџинс“, изнад луксузни апартмани, а на врху ресторан и видиковац који ће бити отворени за јавност и одакле ће се Београд посматрати као на длану. Само неће имати 13. спрат.

„Ми смо желели да избегнемо не само обележавање тог 13. спрата него на неки начин и да га физички избегнемо тако што у суштини имамо дупли 12. спрат. Постојаће бројеви за све друге спратове, до којих ти лифтови воде, али број 13 ви нећете видети ни у једном трену. Приступ 13. спрату, осим за раднике одржавања, не постоји“, каже Ивана Тадић, менаџер развоја „Београда на води“.   

Пракса из земаља са много небодера, помодарство или успешан маркетиншки потез?

„За самог архитекту то није никакав изазов и није нешто што би ометало архитектуру објекта, његову функционалност, естетику. То је просто данашњим речником речено – шминка. И ми имамо клијената који би пожелели ово или оно, који би пожелели овај или онај број“, објашњава архитекта Светлана Блануша. 

Веровања која су уграђена у наше ставове 

Неки сматрају да је петак 13. постао најомраженији датум јер је баш на тај дан у 14. веку француски краљ прогнао темпларе. По Библији тог дана Адам је загризао јабуку, а Каин убио брата Авеља. 

„Све је то последица тога што су та веровања заправо уграђена у колективну људску меморију и на крају у људске ставове. Опет кажем ништа специфично за српски народ, свуда постоји у свету, посебно то за 13. петак је врло карактеристично у англо-саксонском свету. Двадесети век посебно са том навалом те медијске, популарне културе“, истакао је Саша Срећковић, саветник из Етнографског музеја.

Везати црвени кончић против урока, скренути ако црна мачка пресече пут, никако не проћи испод мердевина.

Није утемељено у науци, али за сваки случај. Да куцнемо у дрво!

број коментара 12 Пошаљи коментар
(среда, 05. авг 2020, 18:03) - acazemunac [нерегистровани]

Baksuz

Dovoljno je baksuz napraviti takvu zgradurinu da zaklanja pola Beograda tako da slobodno mogu da stave trinaesti sprat. Nikakva urbanisticka nacela ne dozvoljavaju izgradnju takvih zgradurina uz obalu.

(понедељак, 03. авг 2020, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

spratovi

Ta kula ima trinaesti sprat.Mogu da ga broje kako hoce to ne menja nista.

(понедељак, 03. авг 2020, 18:14) - Hochmut [нерегистровани]

13.

Posto, bré , taj 13. sprat ? Da se uselim s mojom crnom mackom ....

(понедељак, 03. авг 2020, 17:11) - anonymous [нерегистровани]

Arapi dundjeri

Nije to zbog zapadnog sujeverja, nego zbog arapskih neimara. U celom arapskom svetu ne postoji 13-i sprat, broj stana, sobe, sedista... Pa se zamislimo svi zajedno ko to gradi i za koga.

(понедељак, 03. авг 2020, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Kao што видите

Број 13 да се због сујеверја не користи нашли би се у нолиту.
Приметио сам да у седиште у авиону нема број 13. Нисам прочитао да је због броја 13 у југи било много више несрећа због овог броја. Као што је неко написао све потиче са западног сујеверја.

(понедељак, 03. авг 2020, 06:29) - anonymous [нерегистровани]

13 je 13

Pa šta ako to nisu brojevima pisali, čovek zna da broji, posle 12 ide 13. On koji veruje u baksuz imaće problem. Glupost je reči ja živim iznad 12og a iznad mene ima 15 . Kakva prevara.

(понедељак, 03. авг 2020, 05:19) - anonymous [нерегистровани]

Hm , suvisno bilo sta reci

,vidi se koliko su se anglosaksonska politika ,uvukla u Srbiju ,....kazem ja ,nema Srbije ,nema vise pravoslavlja , predivan broj 13 nekome smeta ....porobljeni i unakazeni .

(понедељак, 03. авг 2020, 02:30) - anonymous [нерегистровани]

Tesko sujevjernim

Hvala Allahu na uputi i istini... Islam je čist od sujevjerja i izmisljotina... Hvala mu i na to stonas je uputio na petak, dan kad je stvoren Adem i dan kad je proteran iz dzenneta i dan kada će počeli sudnji dan a to sve je pocastod Allaha za one koji razum imaju...

(недеља, 02. авг 2020, 23:50) - Danka [нерегистровани]

Templari

Nije petak 13 ti vezan za progon templara već za spaljivanje na lomači izvesnog... mrzi me da vam objašnjavam.

(недеља, 02. авг 2020, 22:46) - Živa mi tašta! [нерегистровани]

Letujući u Crnoj Gori,

baš na njihov dan ustanka 13.Juli,upoznao sam buduću ženu,da bih tek posle 23 godine shvatio da mi je 13. baksuzni broj i - razveo se!