Откривен борбени брод са наоружањем и муницијом код Аде Бојане

У близини Аде Бојане, локални рибари уочили су велики брод на дну мора. Годинама рибари Иво Кнежевић и Фикрет Дермаја лове у том подручју, па су били изненађени необичним „уловом“.

Видевши велики брод на дну мора обавестили су надлежне институције. Екипа ронилаца Регионалног центра Бијела, урадила је прва истраживања, на иницијативу министра пољопривреде и руралног развоја милутина Симовића.

У питању је борбени брод, на коме су видљива и топреда, а дугачак је 50 метара пренела је ТВЦГ.

Претпоставка је да се у унутрашњости брода налази наоружање и муниција, као и да је брод потопљен у борбеним дејствима, јер су видљиве пукотине у близини прамца.

На подручју Улциња налази се више потопљених бродова и галија из разних историјских епоха.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 01. авг 2020, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

Можда је "Монж"

По опису (50 метара, има торпеда) могла би да буде олупина француске подморнице "Монж" коју је у ноћи 28/29 децембра 1915. потопила кљуновим ударом аустроугарска лака крстарица "Хелголанд". Аустријски састав (лидер и 6 торпиљера) испловио је 28. децембра из Боке и сутрадан бомбардовао Драч, у коме су француски теретњаци укрцавали српску војску за Крф. Француска подморница била је на стражи, као осигурање против аустроугарског испада из Боке, али је прекасно уочила непријатељски састав и настрадала. Бомбардовање Драча ипак није битно пореметило евакуацију српске војске.
Црногорска обала већ је позната по другој историјској олупини из првог светског рата, аустроугарској крстарици "Сента", коју су потопили Французи на самом почетку рата код Бара, у августу 1914. Ова олупина лежи у релативно плиткој води и важи као рај за рониоце.