Одлука да се буде сам свој мајстор поново ушла у моду

Власници и продавци у фарбарама приметили су да је од почетка пандемије коронавируса међу купцима много мање професионалних мајстора, али да су тај мањак надоместили аматери који су слободно време током карантина искористили да сами уреде свој животни простор.

Март је био идеална месец за радове на фасадама. Али због полицијског часа и кратког радног дана, није се ни радило. Сада су се колико-толико стекли услови, а идеално је време и за кречење.

„Сада су се мајстори који су радили у Грчкој вратили, тако да сада има доста мајстора. Пале су и цене услуга, тако да се ради пуном паром. Страна роба стиже редовно“, каже Будимир Јовановић, власник фарбаре „Колаж“.

Почетком године није било ни мајстора или их је требало данима чекати, а цене су биле много више, тако да не чуди што су многи вишак времена проведен у кући искористили за усавршавање – од аутсајдера до дунђера, а неки и до солидног мајстора.

Алата има довољно, а има и савета на друштвеним мрежама, али када запне, како каже Јовановић, ипак дођу на завршну консултацију код продавца или код неког мајстора кога познају.

За балкон у цвећу и исто такво двориште потребан је даноноћан рад и знање, напомиње Милица Чотра, власница једног лепо украшеног дворишта у Калуђерици.

Зна се и да без алата нема заната, али данас то не представља никакав проблем. Разне маказе, садиљке, пумпице и прскалице, свега има на рафовима продавница што нам помаже да се што мање сагињемо, истежемо и умарамо.

Међутим, за праву башту у којој се гаји парадајз, паприка или купус, нема ништа без ашова и мотике, као и за јабуку и шљиву у дворишту, напомиње Марија Јокић.

Пољопривредне апотеке и гвожђаре продале су много алата и помоћних средстава за одржавање вртова. Сада је већ кренула потражња за бурићима, кофама, теглама, целофаном, гумицама – почиње сезона припреме зимнице. Ко зна каква нас зима чека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара