Да ли ће се солитери у будућности градити од дрвета

Уколико се оствари нови пројекат, Сиднеј би ускоро мога да постане град у коме ће бити изграђена највиша хибридна зграда на свету, солитер од 40 спратова од челика, стакла и дрвета.

Дизајнерски студио BVN и пројектни биро са седиштем у Њујорку "SHoP Architects" добили су задатак да пројектују седиште софтверске компаније "Atlassian" које траба да буде изграђено од дрвета, челика и стакла.

Зграда би требало да има око 40 спратова, природну вентилацију у велике терасе оплемењене биљкама. За изградњу овакве хибридне конструкције биће утрошен материјал који смањује емисију угљен диоксида за 50 одсто у односу на класичне технике изградње. А када буде изграђен користиће и 50 одсто мање енергије. Имаће и соларне панеле који ће производити 100 одсто обновљиву енергију.

За изградњу ће бити коришћена техника позната као MTC (Mass Timber Construction) која укључује челични егзоскелет који подупире остатак конструкције. То је једна од најнапреднијих технологија у индустрији грађевинарства која има одговор на глобалну климатску кризу.

Зграда ће бити изграђена у билизини главне железничке станице у Сиднеју и могла би да буде завршена до 2025. године, а у њој ће бити обезбеђен радни простор за око 25.000 запослених.

Широм света због пандемије коронавируса затворене су многе пословне зграде, а неке компаније предвиђају да ће њихови запослени трајно радити од куће. Али у компанији "Altassian" верују да ће будућа зграда одговарати новонасталој ситуацији.

„Простор који градимо биће одржив и веома флексибилан. Гради се наменски за будућност, за свет сутрашњице, не за данашњи“, истиче Скот Фаркухар, један од оснивача компаније.

Тренутно највиша грађевина од дрвета на свету је кула од 18 спратова у норвешком граду Брумундалу. Торањ је висок 85 метара и отворен је 2019. године.

Постоји све већи број доказа да је дрво одржива алтернатива за бетон и челик. Почетком године у Бечу је отоврен комбиновани ХоХо торањ, само метар нижи од норвешког, а награђивани јапански архитекта Сигири Бан пројектовао је „хибридни" стамбени комплекс који ће бити завршен до краја године у Ванкуверу у Канади.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво