Документарац Националне географије о Монт Евересту снимљен дроном

Екипа Националне географије снимила је документарац о Монт Евересту назван „Изгубљени на Евересту“ (Lost Everest). Тим планинара, који је за снимање филма користио дрон, попео на Еверест како би покушао да разреши његову највећу мистерију: да ли су Едмунд Хилари и Тензинг Норгај заиста први освојили највиши врх на свету?

Тим Националне географије ишао је стазама неславне експедиције Џорџа Лија Малроја и Ендрјуа „Сендија“ Ирвина из 1924. године.

Вође тима Марк Синот и планинар Ренан Озтурк на Еверест су дошли како би пронашли Ирвинеове посмртне остатке. Малоријеви посмртни остаци су пронађени 1999. године, а још није познато да ли су њих двојица стигли до врха пре него што су преминули.

Ако су успели, онда су оствојили врх Монт Евереста пре Едмунда Хиларија и Тензинга.

Национална географија је објавила клип који приказује како тим користи дрон за истраживање опасног терена Монт Евереста, чиме се умањује ризик за пењаче. Тим је дроном снимио панораму и фотографије делова Евереста кључне за планинаре.

Документарац "Изгубљени на Евересту" биће премијерно приказан 30. јуна 2020. године на каналу Националне географије и откриће шта је експедиција пронашла на Монт Евересту.

број коментара 0 Пошаљи коментар