Директор Нисана се одрекао половине плате, акционари траже више

Генерални директор компаније „Нисан“, Макото Ућида, рекао је данас акционарима да се одриче половине плате пошто је јапански произвођач аутомобила потонуо у црвено услед пада продаје и затварања фабрика у Шпанији и Индонезији.

Ућида се извинио акционарима због лоших резултата и обећао опоравак до 2023. године, који ће се спровести кроз смањење трошкова и производњу нових модела, пре свега електричних и самовозећих аутомобила, преноси агенција АП.

„Решаваћемо изазове бескомпромисно. Обећавам да ћу 'Нисан' вратити на стазе раста", обећао је Ућида на онлајн састанку са акционарима.

„Нисан“ је забележио први губитак у последњих 11 година, у износу од 671,2 милијарде јена (6,3 милијарди долара) у фискалној години завршеној у марту. Компанија није изнела пословне пројекције за ову фискалну годину, наводећи као разлог неизвесности везане за епидемију Ковида 19.

Један љутити акционар сматра да менаџменту треба још више одбити од плата јер акционари не добијају дивиденде. Други, пак, тврди да би „Нисан“ требало да учини много више како би ојачао управљање јер се, по њему, ситуација погоршала, а не побољшала од одласка бившег шефа Карлоса Госна, који је ухапшен крајем 2018. године.

Ућида је истакао „Нисанову“ стратегију усмерену на три главна светска тржиста – Јапан, Кину и Северну Америку, укључујући Мексико, уз ослањање на партнере, „Рено“ и „Мицубиши“, за друга тржишта.

Један инвеститор је приметио да се „Нисанова“ продаја не повећава у Сједињеним Државама, нити у Кини, и да цене акција компаније настављају да падају. Аплаузом је награђен акционар који је рекао да „Нисану“ недостаје атрактивна визија у поређењу са јапанским ривалима – „Тојотом“, која агресивно развија еколошку технологију, и „Хондом“ која се хвали роботизацијом у својој линији.

Ућида је подсетио и да „Нисан“ намерава да затвори погон у Барселони, те да су преговори у току. Синдикат радника шпанске ауто индустрије протестовао је због овог потеза, који ће довести до губитка 3.000 радних места у региону.

И поред изнетих критика, акционари су на крају, ипак, одлучили да обнове мандат за свих 12 чланова управе „Нисана“.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво