Да ли вас занима како мирише Свемир

Ако сте се икада питали како мирише свемир, нови парфем "Eau de Space" који се недавно појавио у продаји вам може дати одговор.

Нови парфем "Eau de Space", како тврди његов творац, хемичар Стив Пирс, произведен је да би нам донео мирис свемира на земљу.

Иначе Пирс је и оснивач компаније "Omega Ingredients" која је специјализована за производњу „најквалитетнијих природних укуса за индустрију хране и пића“, како се наводи на интернет страници ове компаније.

Идеја да се створи мирис свемира потекла је од Насе која је 2008. године и ангажовала Пирса да га произведе како би помогао астронаутима у обуци пре лансирања у орбиту. Хемичару је било потребно четири године да га произведе.

У разговору за Си-Ен-Ен, астронауткиња Пеги Вајтсон, која је боравила на Међународној свемирској станици, је објаснила да јој свемир мирише помало на пушку, одмах пошто је из ње испаљен хитац.

„Чини ми се да има неки мирис скоро горког укуса, поред тога што мирише на дим и паљевину“, описала је астронауткиња.

Руководилац производње парфема "Eau de Spacе", Мет Ричмонд, каже да су се астронаути доста мучили да тачно опишу како им мирише свемир. По њима, била би то мешавина барута, препеченог одреска, малине и рума.

Наводно, главни циљ компаније је био да овим парфемом пробуде код младих интересовање за студирање природних и инжењерских наука, јер се надају да ће парфем подстаћи дебату међу родитељима, наставницима и научницима што ће заинтересовати младе.

Ричмонд је открио и да је у припреми нови мирис који ће се звати Мирис Месеца ("Smell of the Moon"), који ће, вероватно, бити припрема за наредно америчко освајање Месеца. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. јун 2020, 00:03) - anonymous [нерегистровани]

Hahahaha - neznalice

Miris se prenosi cesticama, kojih uglavnom nema u slobodnom medjuzvezdanom prostoru. Tamo gde ih ima, krajnje su specificni I zavise od molekula koji tamo mogu da se nadju (na primer postoji ogromna maglina koja se sastoji uglavnom od alkohola), tako da se ne moze ni govoriti o jednom mirisu, vec o beskonacnom broju razlicitih. Na zalost, uprkos postojanja ovih oblasti oni ne mogu da dodju do zemlje jer nema sta da ih transportuje ili prenese do nas. Sta je sledece? Da se snimi zvuk svemira, koji se takodje prenosi molekulima? Naivni su uvek izvor lakog prihoda za smutljivce.

(недеља, 28. јун 2020, 17:59) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

ja sam laik za te stvari ali bi voleo da mi ti strucnjaci objasne kako su onjusili svemir, da li ima ima tu nekakvih mirisa na apslolutnoj 0 i ko moze to da pomirise sa svojim nosicem...