Пица маргерита слави рођендан у тескобној атмосфери

Укупно је 131 свећица за јело које је симбол хране „Made in Italy“ у целом свету. Чак је и Унеско, 2017. године, прогласио уметност напуљских „пицајола”, како у Италији називају мајсторе за прављење пице, нематеријалним наслеђем човечанства.

Пица маргерита слави рођендан у тескобној атмосфери Пица маргерита слави рођендан у тескобној атмосфери

Ове године традиционална јунска прослава рођендана пице маргерите има помало „горак" укус. Наиме атмосфера није баш слављеничка имајућ у виду чињеницу да се продаја практично преполовила због дугог карантина.

Пре ковида 19, само у Италији се правило осам милиона пица дневно. На годишњем нивоу у Италији се правило три милијарде пица.

Користило 200 милиона килограма брашна, 225 милиона килограма моцареле, 30 милиона литара маслиновог уља и 260 милиона килограма парадајз соса.

Kако је настала пица маргерита?

У јуну 1889. кувар Рафаеле Еспозито, из пицерије „Бранди", примио је писмо у коме је позван у Палацо Kаподимонте, који је био летњиковац краљевске породице, не би ли припремио једну од својих познатих пица.

Тако је настала најпознатија напуљска пица од парадајза, моцареле од крављег млека, свежег босиљка, соли и уља: пица маргерита. Од те године приход од израде пице у свету је превазишао 100 милијарди евра.

Ове године је карантин имао разорне последице на пицерије и ресторане и, како наводи „Kолдирети" (највеће удружење представника пољопривредника Италије), криза може довести до затварања 63.000 пицерија у Италији (од укупно 127.000), док би 200.000 људи који су запослени у том сектору, могло да остане без посла.

Пре коронавируса зарада од продаје пица превазилазила је 15 милијарди евра годишње. Наравно, регион Kампање је онај у коме се налази и највећи број пицерија - 16 одсто укупног броја у Италији. Следи Сицилија са 13 одсто, Лацио са 12 одсто, и Ломбардија и Пуља са 10 процената.

Нутриционисти се слажу са тим да је једна пица седмично део здраве медитеранске исхране јер, не само да задовољава чуло укуса, већ је у Италији пица и симбол окупљања, дружења и доброг расположења. Самим тим помаже да се особе осећају опуштено.

Током карантина, Италијани пицу правили код куће 

Докторка Валентина Скиро, биолог и нутрициониста, изјавила је за часопис Ванити фер да „пица садржи микс хранљивих састојака попут комплексних угљених хидрата и витамина из групе Б, и да такође утиче на рад неуротрансмитера који су везани за добро расположење". Др Скиро је објаснила да пица садржи триптофан, аминокиселину који је есенцијални прекурсор сератонина, хормона среће и да садржи и тирозин који помаже производњу допамина и норепинефрина који су задужени за то да се осећамо снажније и полетније".

Можда је то разлог што се многи Италијани током изолације нису одрекли пице коју су покушали да праве код куће, тако да се удвостручила продаја свих састојака за њено прављење (за 101 одсто), а већ првих дана карантина примећена је несташица квасца и брашна.

Након изласка из карантина многи су одмах кренули да пицу наручују на кућну адресу, потом да одлазе у пицерију и узму је „за понети". 

Отварање пицерија и даље тече јако успорено и отежано, јер се Италијани још увек боје вируса, тешко им је да изађу из куће, многе компаније су затворене, велики број људи ради од куће, нема туриста који су љубитељи пице...

„Kолдирети" даје податке који показују да су Американци на првом месту по конзумирању пице, и да поједу 13 килограма по становнику, док су Италијани први у Европи са 7,6 килограма годишње. Следе Шпанци са 4,3 килограма, Французи и Немци са по 4,2 килограма, Енглези са 4 килограма, Белгијанци са 3,8 килограма, Португалци са 3,6 килограма и Аустријанци, који годишње поједу пицу у тежини од 3,3 килограма.

И, мада је 17. јануар проглашен Светским даном пице, јун је месец рођендана најједноставније и најомиљеније пице на свету: пице маргерите.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво