Градске власти Амстердама желе да „очисте“ град од секса и дроге

Због пандемије коронавируса, пола миленијума стар центар града Амстердама постао је град духова. Кафићи и јавне куће су због опасности од ширења заразе затворени, а градске власти планирају да после пандемије град „очисте“ од секса и дроге.

У уским амстердамским централним улицама, као што је позната Стовсех у четврти црвених фењера, није било оскудно одевених сексуалних радница у излозима, нити туриста који крстаре по њима. Кафићи на централним трговима Рембрантлејн и Ледсеолејн иначе препуни туриста који долазе у Амстердам због могућности да слободно конзумирају марихуану, били су потпуно празни.

Без више од милион туриста који месечно посећују овај град – далеко више но што Амстердам има становника – на површину је изронио проблем са којим се холандска престоница дуго бори, а то је да премало људи живи у центру града.

Сада би власти хтеле да промене ову ситуацију.

„Пандемија је окрутно оголила чињеницу да у центру живи јако мало људи, а и они који живе немају задовољавајуће услове“, каже Маша тен Бругенсате, председавајућа Већа централног округа Амстердама.

Туристи доносе зараду, али и проблеме

Многи градови и земље широм света после пандемије почеле су да разматрају шта је то што би требало променити после ковида 19. Амстердам од 19 милиона туриста годишње заради више од шест милијарди евра, а сада би требало наћи равнотежу између броја туриста и локалног становништва у центру града.

Градоначелница Амстердама Фемке Халсема представила је крајем маја план како да се то спроведе. Међу мерама које је навела у писму упућеном локалном Већу, нашао се и предлог за ограничавање издавања дозвола како би се осигурало да у старом централном језгру не буду само продавнице сувенира, канабиса и кекса са нутелом, већ да се отвори простор и за компаније у којима становници могу да раде, станови у којима могу да живе и прехрамбене продавнице у којима могу да се снабдевају.

Ово није први покушај да се нешто предузме, али пандемија је подвукла „хитност да се размисли о будућности центра града“, наводи градоначелница у писму, напомињући да се мора променити толика зависност од туриста.

Дашак промене догодио се крајем априла, када је компанија „Едјен“, једна од најуспешнијих ИТ компанија у земљи, саопштила да ће у центру изнајмити простор од 17.000 квадратних метара јер млади воле да раде у центру где могу на паузи да скокну до књижаре или на пиће после напорног радног дана. Градске власти активно настоје да привуку још тамошњих компанија да своја седишта преселе у центар, јер је у претходних 15 година дошло до правог „егзодуса“ компанија из центра Амстердама.

Међутим, кључни део владиног плана о реконфигурацији Амстердама јесете да се четврт црвених фењера исели из центра и да се смањи број кафића који продају марихуану, што ни мало неће бити лако.

Либералан приступ сексу, дрогама и забави, поред значајних историјских и културних знаменитости, архитектуре и живописних канала, управо чине Амстердам популарном туристичком дестинацијом. Али током година, као и у Венецији и Барселони, поплава посетилаца потпуно је надвладала локални живот. Становници који нису желели да напусте своје домове жале се да им је мука од туриста који уринирају или повраћају у улазима и траже од локалних власти да затворе јавне куће и кафиће и врате локалне трговце.

Лакше је рећи него урадити

Локалне власти су годинама расправљале и покушавале да спроведу у дело више мера, почев од ограничења трајања закупа и забране куповине локала. Градске власти су чак покушале да откупе простор од власника јавних кућа како би их приморали да се иселе. Сви су почели да увиђају да више не значи увек и боље.

Јавне куће међутим не желе да напуштају центар. Сексуалне радинице запослене у четврти са цевеним фењерима сматрају да су ту безбедне, а туристи су им највећи извор прихода. Пандемија је иначе јако погодила ову делатност и многе раднице су напустиле Амстердам или раде илегално. Иако ће јавне куће бити поново отворене у септембу, сматра се да ће моћи да остваре једва 30 одсто од уобичајених прихода.

Власници кафића који продају канабис такође су забринути због мера које најављују градски челници. Пол Вилхелм, сувласник две кафетерије, од којих је једна од најстаријих у Амстердаму, сматра да би то били погубно за њихово пословање.
Одласком страних туриста, његове продавнице изгубиле су 50 одсто прихда. Он упозорава да уколико власти оду предалеко у ограничавању, може се догодити да трговина марихуаном оде у илегалне токове.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво