„Прохујало са вихором“ забрањен до даљег јер романтизује расизам и ропство

Kултни филм „Прохујало са вихором“ Виктора Флеминга из 1939. године избачен је привремено са списка америчке стриминг платформе ХБО Макс, због, како објашњавају „романтизације расизма и ужаса ропства“.

Платформа за стриминг, ХБО Макс је у уторак уклонио Прохујало са вихором са списка филмова у знак протеста због насилне смрти Џорџа Флојда.

Портпарол ХБО Макса најављује да ће филм бити враћен на платформу, али уз објашњења историјског контекста и упозорења на све расистичке испада приказане у филму.

Прохујало са вихором је производ свога времена и приказује неке етничке и расне предрасуде које су, нажалост, биле укорењене у америчком друштву. Тај расистички приступ је био погрешан тада и погрешан је и данас, зато смо сматрали да је неодговорно да задржимо овај наслов на својој платформи без додатних тумачења“, наглашава портпарол ХБО Макса за Варајати.

„Такви прикази су у супротности са вредностима које заступа компанија 'Ворнер медија', тако да када вратимо овај филм на платформу, уз њега ће ићи расправа о историјском контексту и објашњење критичних сцена, али ће бити доступан у целости, јер би у супротном испало да предрасуда никада није ни било. Ако желимо да створимо праведнију будућност једнаких шанси, прво морамо да признамо и разумемо нашу историју“, додаје портпарол.

До повлачења филма дошло је након што је сценариста филма 12 година ропства, Џон Ридли, у чланку за Лос Анђелес Тајмс позвао ХБО Макс да уклони Прохујало са вихором, јер тај филм, како је навео, романтизује ужасе ропства и глорификује предратни живот на америчком југу.

Мало је оних који то не знају, али прича филма Прохујало са вихором у којој главне улоге тумаче холивудске легенде – Вивијен Ли, Kларк Гејбл, Оливија де Хевиленд и Хети Мекданијел – одвија се на плантажама у близини Атланте пре, током и после грађанског рата у Америци.

Филм је освојио осам Оскара, укључујући за најбољи филм, режију, главну женску улогу и споредну женску улогу чиме је Хети Мекданијел постала прва Афроамериканка награђена овим признањем.

Прохујало са вихором је најгледанији филм свих времена, а када се обрачуна инфлација током времена, и даље држи рекорд и по заради. Ипак, и поред тога што је сматран за један од највећих филмова свих времена, увек је био на мети критичара због начина на који су представљени ропство и Афроамериканци.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара