Рударска компанија експлозивом уништила археолошки локалитет стар 46.000 година

Рударски џин „Рио тинто“ извинио се домородачком становништву западне Аустралије након што је детонирањем експлозива уништио археолошки локалитет стар 46.000 година.

Компанија је детонирала екплозив у делу клисуре Јукан, уништивши два древна склоништа народа Путу Кунти Курама и Пиникура.

Покушавајући да прошири своје руднике гвожђа, рударска компанија добила је још 2013. године одобрење за лежиште Брокман 4, али су даља испитивања открила археолошко налазиште, у којем су пронађени бројни предмени, оруђа од костију и 4.000 година стара уплетен прамен косе.

„Жао нам је за узнемиравање које смо узроковали. Наш однос са народима Путу Кунти Курама и Пиникура нам много значи и радили смо са њима дуго година. Наставићемо и даље и покушати да откријемо шта се тачно десило да би ојачали наше партнерство“, навела је компанија.

„Рио тинто“ је такође саопштио да је стопирао све радове и поново разматра планове на свим пројектима у клисури Јукан.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво