Рушили га партизани, Јул Бринер и поплаве - почиње реконструкција моста у Јабланици

После 29 година, у Јабланици је почела реконструкција моста. Мост је срушен два пута. Први пут 1943, а други пут 1969. године за потребе снимања филма "Битка на Неретви". Године 1991, плимни талас је уништио конструкцију, која је с временом оронула. Према најавама, мост би, уз пратеће садржаје, требао бити обновљен до краја године.

Припремни радови приводе се крају. Пробијени су приступни путеви према Неретви и врше се радови на реконструкцији решетке, која се налази на левој обали Неретве. Ускоро ће почети радови на постављању понтонског моста, преноси портал bhrt.ba. 

"Мост ће се реконструисати тако да ће визуелно одговарати мосту који је направљен 1978. године у време када је изграђен овај меморијални комплекс. Постојаће поново та доња хоризонтална конструкција, а остаће ова хоризонтална конструкција која сада косо лежи, само што ће се она реконструисати", каже директорка Музеја "Битка за рањенике на Неретви", Азра Ђелмо.

Појава коронавируса није утицала на динамику радова, али би могла оставити последице на туризам.

"Значајна категорија посетилаца у нашем музеју били су ученици који су музеј посећивали у склопу својих школских екскурзија. Школе не раде, екскурзије су отказане па смо са те стране изгубили ту категорију посетилаца", истиче Ђелмо.

Инвеститор је Општина Јабланица, док је финансијер овог пројекта Електропривреда Босне и Херцеговине са око милион и 200 хиљада КМ. Рок за извођење радова је осам месеци, преноси bhrt.ba.

"Реално је да ће туристичке посете и прелаз преко овог моста заживети у пуном капацитету у идућој години када ће и бити завршен овај пројекат", каже начелник Јабланице Салем Дедић.

Рушење моста 1943. наредио је Јосип Броз. Због чињенице да је током трајања операције фокус био на спасавању рањеника, она је у литератури и у југославенској историографији названа Битком за рањенике, односно најхуманијом битком Другог светског рата.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво