Нисам за инат, али сам за севап - зато поклањам ствари

Имате ствари које вам не требају, не знате коме да поклоните, а жао вам је да баците. Екипа младих из Београда има решење за вас. Све што треба је да имате интернет, а они ће вас ослободити сувишних ствари, уз само неколико кликова.

У нашем језику севап пре свега значи учинити добро дело, помоћи некоме без да очекујемо нешто заузврат.

А једино што је очекивао једанаесточлани тим када је правио интернет платформу Sevapp јесте да ће бити доста људи који би даровали ствари, али и оних којима су те ствари потребне. Њихова апликација почива на принципима циркуларне економије, која подразумева да се ствари не бацају и да уместо у канти, заврше у нечијим рукама.

"Пре свега подржава поновно коришћење корисних ствари и има и те како хуманитаран карактер, јер на апликацији можете поклањати одећу, намештај или нешто што вам у том тренутку није корисно, а некоме може бити", каже Милан Ристовски, задужен за дизајн.

И ту се списак не завршава. Заправо можете да понудите све што сматрате да би некоме могло да користи-стрипове, плоче, књиге. За сада апликација је доступна на wебу, а ускоро ће бити и на мобилном. да бисте корисник потребно је да се региструјете, уношењем основних података.

"Ми смо само посредници између корисника, тако да корисник сам одлучује коме ће дати предмет, када то одлучи постоји дугме даруј, на које кликне и тако шаље јасну поруку осталим корисницима који су се јавили за тај предмет, да је предмет већ поклоњен", објашњава Христина Лакетић, која је тестирала апликацију.

То је први корак, у другом се корисници договарају око начина испоруке.

"Интерно путем поруке, корисници се кроз платформу договарају о преузимању и слању, да ли иде поштом, пост експресом или лично, све зависи од тога шта се дарује", наводи Софија Николић.

Kако су миленијлаци ти који путем апликација резервишу смештај, наручују храну, али су и врло социјално и еколошки освешћени, јасно је да су их творци апликације имали у виду. А како је већина чланова овог тима и сама рођена између осамдесетих и почетка новог миленијума, тачно су знали каква апликација је пожељна. Додатни савети стизали су од пријатеља.

 "Како доста користе апликације навикли су на одређен ток акција при коришећењу апликација, тако да имају сугестије у том правцу како бисмо могли њима да олакшамо коришћење апликације", објашњава Немања Торлак.

Да је фокус ИТ компанија одавно на миленијалцима, каже нам и Ђорђе Филиповић, директор фирме која се бави развојем уникатних ИТ решења. Зато он у оквиру праксе младе, углавном студенте, окупља у тимове, правећи својеврсни стартап, у ком се уз помоћ ментора развија бизнис идеја, баш као што је био случај и са овом екипом. Позива и остале компаније да подрже овакве иницијативе.

"Јако су сви знатижељни и јако су сви заинтересовани да уче и да што брже напредују, то се видно примећује сада код њих у односу на пређашње генерације", истиче Филиповић.

Међутим, то не значи да млади не мисле на старије. Ова апликација говори у прилог томе, јер једноставан приступ омогућава свакоме без обзира на године да постане корисник. То могу бити и компаније и организације.

"Једна од наших идеја јесте да хуманитарне организације ово могу да користе, оне могу да буду и неко ко поклања и неко ко узима, јер ако ја на пример хоћу да се решим своје кесе ствари, све што је потребно је да они једном недељно организују комби који ће доћи код мене, али и на још пет адреса људи који су конкурисали да поклоне своје ствари и тако проследе онима којима су потребне. То је опет успех за све", сматра Вања Енбулајев.

Постоји веровање ако учините севап вратиће вам се истом мером-у виду доброг дела. Уколико сте затрпани стварима и предметима с којима не знате шта ћете, а зафалило вам је да вам се дешавају лепе ствари, можда је баш ова платформа иделано место за свођење рачуна. Зато будите хумани и осевапите се.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи