Единбуршки фестивал отказан први пут у више од 70 година постојања

Чувени Единбуршки летњи фестивал у оквиру којег је и интернационални музички и изложбено-уметнички програм, као и чувена "Fringe" манифестација комедије, отказан је први пут након више од 70 година због коронавируса, објавили су организатори.

Са више од 250.000 учесника из више од 70 земаља, фестивал у Единбургу посети више од четири и по милиона људи који дођу сваког августа у шкотску престоницу, преноси Ројтерс.

Шона Макарти, извршна директорка фестивала изјавила је да су разматрали све опције, послушали све савете, али да су тешка срца ипак одлучили да откажу манифестацију.

Единбуршки фестивал настао је 1947. године када је у послератном периоду основан како би покренуо исцељење кроз уметност.

Чувени "Fringe" који данас привлачи стотине младих комичара почео је исте године када је осам театарских трупа на своју иницијативу наступало на бинама широм фестивала.

Директор фестивала Фергус Линехан рекао је да ова манифестација игра веома битну улогу у културном, социјалном и економском животу Единбурга и Шкотске уопште, као и да до одлуке да се одложи, нису дошли лако.

„Фестивал је рођен из пркоса, из велике потребе да се поново повежемо и обновимо све што је уништено. Тренутна криза свима нама је вратила тај осећај. Већ смо започели рад на планирању за следећу годину која ће на добар начин бити подстрек за наш дух али и нашу економију“, закључио је Линехан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи