Када ћемо се поново одважити да кренемо на туристичка путовања

Како је забрана кретања готово у целим свету све ригорознија, готово је тешко замислити како ће изгледати туристичка путовања када пандемија једног дана прође.

Запањујуће размере пандемије коронавируса нанеле су много штете у разним делатностима, између осталог, и у туризму, али стручњаци верују да ће се ова грана опоравити, као што је успевала и раније.

„Код људи није дошло до тога да више не желе да путују, али сигурно је да ће у будућности то чинити са много више опреза“, сматра Адам Блејк, професор економије и руководилац истраживачког центра за туризам и хотелијерство на Универзитету Борнмут у Великој Британији.

Биће потребно људе уверити не само да је безбедно путовати, већ ће морати да постоје и докази за то, додаје професор.

За сада се још увек не зна када ће и како проћи ова пандемија, али када се стање јавног здравља једног дана поправи, путници ће сигурно очекивати много ниже цене да би се охрабрили да поново крену на путовања, наводе светски аналитичари.

Постоји неколико ствари које ће путници сигурно приметити када туризам и превоз крену путем опоравка.

Крстарења ће бити јефтина, али можда неће привући нове путнике

Путници који воле крстарења сигурно ће имати среће са врло повољним ценама услуга када пловидбе поново крену, тврди Кристофер Андерсон, професор са Универзитета Корнел.

Међутим, изазов ће бити како привући нове туристе који би се одважили на овакво путовање, што ће бити од суштинског значаја за опстанак ових компанија, посебно после свих недаћа које су задесиле путнике на овим „пловећим хотелима“ током пандемије коронавируса.

Професор Андерсон, чак, предлаже да би можда требало размишљати о реконструкцији појединих пловила која су још у изградњи тако што би кабине за смештај биле много веће, а самим тим би се смањио број путника, што би можда могло да буде привлачно за будуће туристе. Поред тога, предлаже професор, можда би нове путнике привукло и то да ће исхрана више бити по принципу a la kart, а не шведског стола.

Много више пажње ће се обраћати на чистоћу

„Сви, било да се ради о крстарењу, хостелима, пансионима или хотелима, мораће из корена да промене свој однос према чистоћи простора који гости користе или долазе у додир, како би повећали ниво осећаја безбедности код гостију“, уверен је професор.

Јан Фрајтаг, потпредседник одељења Lodging Insights компаније која се бави анализом угоститељских услуга, такође подвлачи значај санитарних захтева, додајући да ће бити неопходно да се предузму нове и видљиве мере.

Без обзира које мере ће неко предузети – било да поставе средства за дезинфекцију руку свуда наоколо, било да редовно дезинфикују све површине, угоститељи ће морати на врло очигледан начин да поруче „Ево шта све предузимамо да бисте ви били безбедни“, наглашава Фрајтаг.

Цене хотелског смештаја ће бити знатно ниже

Цене у хотелима у Сједињеним Државама пале су за 30 одсто од 21. марта, и по мишљењу Фрајтага још ће падати пре него што почну поново да расту.

Како нам говоре искуства из прошлости, у временима велике несигурности, која је владала на пример 2001. године после напада од 11. септембра или по завршетку рецесије из 2009, било је потребно двоструко дуже времена да се цене хотелског смештаја врате на пређашњи ниво, него што им је било потребно да падну на најнижу тачку, каже Фрајтаг.

Вероватно неће доћи до колапса било ког сегмента америчког хотелијерства, процењује професор, али ће доћи до промена унутар система које ће за госте бити невидљиве.

Путници ће се осећати сигурније у хотелима него у изнајмљеним апартманима

Професор Андерсон сматра да ће сламка спаса за хотелијере можда бити чињеница да ће се путници осећати несигурније у алтернативним видовима смештаја, попут оног који се може обезбедити преко Ербиенбиjа (Airbnb) и других сличних платформи, јер ће власници ових смештајних капацитета имати више проблема да докажу санитарну безбедност. Тако да аналитичари Ербиенбиjу предвиђају нешто горе дане.

Људи ће радије летети ако цене буду ниже, а авиони мање попуњени

Многи ће од сада радије путовати авионима на летовима који нису крцати, тако да би авиокомпаније морале озбиљно да размисле о томе да средњи ред седишта буде празан и да цене буду драматично ниже него прошлог лета, наглашава професор Андерсон.

Неколико компанија је још прошле недеље најавило намере да из понуде избаци одређену храну и пића како би смањили трошкове, као и да ће извадити средњи ред седишта како би размак међу путницима био већи.

Андерсон предвиђа да ће се број путника на пословним летовима најпре увећати, потом на домаћим туристичким релацијама, док ће се прекоокеанске линије најтеже вратити некадашњем броју путника.

Опоравку авио-компанија ће највише допринети пословна путовања

Мада су се многе компаније снашле и организовале састанке преко интернета, професор Андерсон очекује да ће жеља за директним пословним контактима ипак превагнути, што ће подстаћи опоравак авио-компанија.

„Људима је ипак неопходна интеракција и могуће је да ће ова пауза управо допринети да се број пословних путовања по престанку пандемије значајно повећа, што ће помоћи авиопревозницима да поново стану на ноге“, каже Андерсон.

Путници ће, бар једно време, имати могућност много флексибилнијих резервација

Андерсон очекује да ће авио-компаније – које су пружале бројне олакшице и омогућавале продужење резервација како је епидемија напредовала – и даље ће бити мање строге у наплаћивању такси због отказивања летова и промена термина путовања – бар на неко време.

„Али кад будемо ушли у 2021. годину, верујем да ће се ствари вратити на старо“, додаје Андерсон.

Више пажње ће се поклањати заштити животне средине

Срећа у несрећи у овој кризи је и то што нам се пружила прилика да нека питања стања животне средине, о којима смо се до почетка пандемије толико спорили, коначно буду решена. Више пажње ће се посветити проблемима претераног броја туриста, загађења околине, одрживих видова транспорта и слично, нада се Питер Гринберг.

„Вратићемо се путовањима, али на много одговорнији и етичнији начин када се ова криза заврши“, верује Гринберг.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво