После тоалет-папира, у Америци помама за живим пилићима

На фармама јаја и пилића шпиц производње традиционално је неколико недеља уочи Ускрса. Међутим, овог пролећа људи који се никада нису бавили узгојем живине направили су хаос узгајивачницама пилића.

Комбинација раста незапослености, изненадне појаве слободног времена код оних који нису болесни и нестабилност на финансијском плану произвела је неколико необичних појава у економији, пише Њујорк тајмс

Један од примера је то што наредних недеља пилиће нећете моћи да купите у Америци ни „за све паре овог света“.

Изгледа да када је тешко људи желе пилиће. Продаја расте за време погоршања стања на берзи и у годинама када се бира председник.

Фарма пилића „Мари Мекмари“ из Ајове продаје пилиће старе један дан и све што ће произвести током наредне четири недеље већ је разграбљено. „Људи панично купују пилиће као што су куповали тоалет-папир“, каже Том Воткинс, потпредседник компаније.

Редови испред пољопривредних продавница, у којима се такође могу купити пилићи, вијугају све до паркинга и пре почетка радног времена. Пословође пријављују да се прода све што добију и то одмах. 

Неки од купаца само допуњавају своје кокошињце или фарме, а поручили су пилиће пре више недеља или месеци. Ипак, међу онима који су у протеклих седам дана долазили много је оних који су први пут купили ове птице.

Ејми Анел, 48-годишња музичарка из Остина у Тексасу, није планирала да купује пилиће док њен наступ на фестивалу "South by Southwest" и турнеја нису отказани. Изненада је имала много слободног времена, а истовремено је у њеној продавници почело да нестаје јаја и пилетине на по неколико дана.

Како наводе надлежне службе у Америци, прошле недеље, цена јаја скочила је више од 50 одсто у неким деловима земље, што се објашњава потражњом. Такође, јаја има у све мање продавница. Набавка и производња јаја су стабилни, само је потражња порасла, истичу надлежни.

Анелова је купила четири коке и петлића пре недељу дана. „Мислила сам да набавим неке пилиће пре него што се сви успаниче и појуре да их купе“, објашњава Ејми и додаје да је куповина живине био и начин да она и њен партнер имају занимацију.

Новопечени узгајивачи пилића попут родитеља пред долазак бебе 

Иако Ејми као један од главних разлога за гајење пилића наводи обезбеђивање хране, тек накнадно је схватила да ће на јаја из свог кокошињца морати да чека бар пет месеци, пише Њујорк тајмс

„Делује као добар извор хране у овом моменту. А и враћа наду када их гледате како расту“, објашњава Ејми.

У поређењу са статистиком из марта 2019. године, продаја је дуплирана. „Људи су спремни да узму и оне врсте које нису планирали само да би имали неке пилиће већ сада“, каже Стефани Спан, менаџерка једне радње за опремање фарми у Клинтону, у држави Њујорк.

Према њеним речима, купци зову стално да би питали шта треба да раде да би се припремили за узгој живине, шта све треба да купе, да ли ће заиста њихови пилићи стићи на време... „Као нестрпљиви родитељи који се спремају за долазак бебе“, каже Стефани.

Новопечени узгајивачи пилића нису увек спремни да пилићима пруже добре услове. А требало би имати на уму и да нешто што у овом моменту делује као добра идеја, када се живот буде вратио у нормалу неће бити тако примамљиво.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи