Младенци, позвани смо, али нећемо ићи

Младенци се обележавају 22. марта, а њих прослављају парови који су се венчали у претходних 12 месеци. Тог дана им у госте долазе најужа породица и пријатељи, са даровима који би требало да помогну младим паровима да се „скуће“.

Сања и њен супруг Милан ускоро ће обележити годину дана заједничког живота, а како то обичају налажу, требало је да данас прославе Младенце. Планиран је свечани ручак у породичној кући уз присуство четрдесет гостију, али је прослава одложена. Млада, ипак у шали, каже да поклоне прима и у ванредним околностима, а ручак за госте припрема чим се укаже прилика.

„Не правимо ове године Младенце због вируса, кад се ситуација смири, направићемо још већу прославу него што смо мислили, позваћемо и оне госте што нисмо мислили“, рекла је Сања Недељковић из Новог Сада.

„Било смо позвани ал' нећемо ићи, отказали смо све то, па кад буде требало ми ћемо отићи и однети поклоне. Шта сте спремили од поклона, шта се носи? Па носи се, сервиси неки, тако, торте, поклони“, напомиње Живодарка Којић из Новог Сада.

На Младенце гости најчешће доносе оне поклоне који би требало да олакшају свакодневни живот новопеченим супружницима – постељину, прибор за кухињу, али и новац. Најочуванији обичај је прављење обредних колачића који се зову младенчићи, које млада дарује гостима.

„Млада на дан Младенаца меси 40 обредних колачића који се најчешче праве од пшеничног брашна који се пеку, потом премазују медом. Зашто медом – јер мед управо симболизује како да кажем вечну љубав, па тако мед се често користи и у разним ритуалима и у свадбеним обичајима након црквеног венчања или ступања први пут у младожењину кућу“, рекла је етнолог Јелена Танацковић.

И Јелена је једна од оних која ће данас имати посла у кухињи.

„Ја имам прилику и част да ове недеље прослављам Младенце, наравно услед новонастале ситуације празник ћу прославити у кругу породице, дакле са супругом и његовим родитељима, а дружење са мојом породицом, пријатељима и кумовима ћемо оставити за неку лепшу прилику, док младенчиће свакако могу да очекују“, додаје Јелена Танацковић.

Симболике има и у датуму обележавања Младенаца, који се прославаљу одмах на почетку пролећа. Наши стари, кажу, да су у прошлости на данашњи дан јели цвет од дрена, китили кућу зеленилом и правили венчиће, како би призвали здравље и дуговочност у будућем животу супружника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво