Како је тоалет папир постао симбол пандемије коронавируса

Док се пандемија коронавируса шири, све земље се суочавају са драстично повећаном потрошњом и празним полицама у продавницама. Тоалет папир је постао главни симбол ове паничне куповине – нестаје са полица чим се појави.

Предузећа која снабдевају тржиште овим обичним папирним производом запањена су оваквом потражњом и настоје да се прилагоде изненадном, неуобичајеном и неочекиваном понашању потрошача.

Међутим, сви су они суочени са истом дилемом. Многи су пре проглашења пандемије већ били упослили своје погоне 24 сата седам дана у недељи. Сада су почели да смањују обим производње задржавајући само минимум радника. Но, нејасно је како ће се организовати у случају да им се и то мало радника разболи.

„Није ми јасно због чега су сви тако навалили на тоалет папир. Стварно то не могу да објасним“, истиче Том Селарс, извршни директор компаније за производњу тоалет папира из Милвокија, у држави Висконсин.

Џорџија Пацифик, такође произвођач тоалет папира, наводи да су од прошле недеље неки трговински ланци удвостручили своје поруџбине. Њено предузеће је успело да испоручи само 20 одсто више но уобичајено. Америчко Удружење за шумарство и папир, индустријска групација која представља произвођаче производа од папира, наглашава да ова индустријска грана напорно ради како би задовољила нагли скок потражње.

„Будите сигурни, сировине од папирира и даље се производе и испоручују – баш као и сваке године“, тврди извршна директорка Удружења, Хајди Брок.

Како се прави тоалет папир

Тоалет папир се прави од једног од два извора – од смесе добијене од дрвета или рециклиране смесе настале прерадом старог папира који се поново претвара у целулозу.

Целулоза (природна или рециклирана) допрема се у погоне који израђују велике ролне папира назване „матичне ролне“ ширине од преко два и по метра. Затим ове ролне стижу до објеката за облагање папира, попут оних којима управља и Селарс.

„Купујемо велике ролне, а наша опрема сече и пакује у означени крајњи производ попут тоалет папира или кухињских убруса, у зависности од квалитета папира“, објашњава извршни директор из Милвокија. Паковање и отпремање су последњи кораци у овом ланцу.

Шта се дешава када дође до неочекиваног пораста потражње?

„Већина погона за прераду целулозе већ ради 24 сата, седам дана у недељи. Они раде у пуном капацитету и не постоји машина коју је могуће подесити да производи више“, наглашава Селарс.

Трговци такође имају одређену количину залиха тоалет папира и тренутно се вероватно ослањају на њих, док им не стигне више робе од произвођача. Многи се одлучују и да прескоче добављаче већ се директно обраћају произвођачима.

Али у целој овој причи, произвођаче мучи јој једна велика брига – пошто су сви нагомилали толико тоалет папира, то ће на крају произвођаче довести у незавидну ситуацију.

„Сви смо видели фотографије људи који носе пуна колица тоалет папира из продавнице. Они га сигурно неће куповати бар три до четири месеца. Онда ће произвођачи доживети други шок смањења потражње, што ће опет значајно пореметити систем“, тврди један од произвођача.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи