Колатерална корист од пандемије – оборен светски рекорд у најдужем путничком лету

Авио индустрију снажно је погодила пандемија коронавируса, а путници широм света кубуре са отказаним летовима и забраном путовања, док покушавају да се врате својим кућама. Али „захваљујући“ томе оборен је нови ваздухопловни светски рекорд.

Француска авиокомпанија „Ер Тахити Нуи“ обавила је најдужи комерцијални путнички лет 14. марта, прешавши 15.715 километара од Тахитија у Француској Полинезији до париског аеродрома „Шарл де Гол“.

Обарање овог светског рекорда било је директна последица ограничења путовања у Сједињеним Државама због епидемије коронавируса.

Уобичајено, путовање на овој рути предвиђа заустављање на Међународном аеродрому у Лос Анђелесу. Но, пошто је у Америци уведена забрана међународних летова, посада на лету ТН064 је наставила без успутног заустављања. Полетели су у 15 часова по локалном времену са аеродрома Папете и 15. марта, стигли у Париз у 15:30 по локалном времену.

Изузетна ситуација

Лет, који је трајао нешто мање од 16 сати, тако је постао најдужи комерцијални лет на свету у односу на пређену удаљеност. Овим је оборен претходни рекорд „Сингапур ерлајнса“ који је превезао путнике од Сингапура до Њујорка и прешао 15.343 километра.

Аустралијски авиопревозник „Квантас“ поставио је другачији рекорд и обавио најдужи лет крајем 2019.године. Они су у експерименталном пројекту „Санрајз“ обавили лет од 11.060 километара од Лондона до Сиднеја који је без прекида трајао 19 сати и 19 минута. Међутим, пошто на овом лету није било путника који плаћају карту, рекорд се не вреднује на исти начин.

Дупли рекордери 

Занимљиво је и то што је лет ТН064 уједно и најдужи домаћи комерцијални лет на свету јер је обављен између Француске Полинезије и копнене Француске.

Представници компаније „Ер Тахити Нуи“ навели су у изјави за Си-Ен-Ен, да је авион летео са „појачаном посадом“ од четири пилота, који су управљали „авионом наредне генерације“, „Боингом 787-9“, двомоторним дримлајнером.

Авион је, наводно, могао да настави пут без доливања горива. У компанији су поносни на овај подвиг, но наглашавају да му није суђено да буде поновљен, бар за сада. Од наредне недеље уместо у Лос Анђелес, ТН064 ће слетати на некој другој дестинацији. То је требало да буде Ванкувер, али су и Канађани 16. марта увели забрану међународних летова, па ће слетати на Гваделуп.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи