Гружанска мустра за исландску зиму

После 13 година Гружанка Верица Торстеинсон се вратила са Исланда у свој завичај, тачније у село Губеревац и са супругом Хордуром у Шумадију пренела дух Скандинавије израдом џемпера од исландске вуне. У овом хобију јој се придружује све више жена из овог села.

Родитељски дом у засеоку Крунићи адаптирала је у исландском стилу, а госте дочекује у шумадијској ношњи. Заједно са мајком Даницом негује старе, заборављене вештине веза и плетења, а од исландске вуне по њиховим традиционалним мотивима ове две Гружанке плету уникатне џемпере које Верица продаје на Исланду.

„Мени су се свиделе шаре и питала сам неколико жена да ме науче, учила од њих, научила сам и језик и да читам. Онда сам још више учила, а онда је дошло време да сама плетем. Тада сам почела када долазим за Србију да купујем и доносим вуну, а њајвећи помагач је моја мама“, објашњава Верица Торстеинсон.

„Оне то на Исланду плету меканије, али ми сложеније. Када џемпере поставимо на изложбу односно на продајно место, ма говоре 99 језика“, поносно истиче Даница Давидовић, Верицина мајка.

Две године за редом Верица и њен супруг Хордур, Исланђанин, у току новогодишњих празника малишанима у селу поделе седамдесет новогодишњих пакетића, у акцију укључују и мештане који су са задовољством прихватили новог комшију са Исланда као и он њих.

„Много ми је лепо овде у Крунићу, уз овај добар народ, а и свиђа ми се то што Верица плете са комшиницама хуманитарно“, наглашава Хордур Торстеинсон.

Верица са задовољством учи плетењу џемпера са исландском шаром и своје комшинице. Њих петнаестак се два три пута месечно окупљају и организују прела, а циљ им је да исплету, како кажу, брдо чарапа и прслука од вуне за децу без родитеља, у целој Србији.

„Верица је дошла на прелепу идеју коју смо ми жене из села прихватиле у великом броју. Дружимо се, плетемо чарапе и помажемо у тој хуманитарној акцији“, наглашава Милина Живковић из Губереваца.

„До нове године ћемо да да радимо чарапице, капе, рукавице, прслуке и за нову годину уместо Деда мраза да деци однесемо ове поклоне, додаје Верица.

За плетење једног џемпера који је спој Србије и Исланда потребно је пет до шест дана а Верица са мајком годишње исплете стотинак који су и сада у припреми за продају на Исланду, а њени планови су да на пролеће организује право велико посело где ће им у госте доћи и плетиље из свих села у Шумадији.

број коментара 0 Пошаљи коментар