Лични кувар – кува по кућама и оставља чисту кухињу

Пре више од шест месеци, млади Ужичанин решио је да слободно време претвори у посао, а београдске домове трансформише у ресторане.

Ненад Томић од кухиње не бежи већ у њу радо улази. Не само у своју већ и у туђе, како би дух ресторана пренео у домове. На тај задатак никада не иде без сопствених ножева.

„Ми смо као спортисти, типа жвака мора да буде у левој патици и тако даље. Тако да и ми исто имамо ножеве и нико не сме да нам дира, мора нож да стоји тако. Немамо попут Надала онакве ритуале, али просто имамо неке своје мале ритуале када уђемо у кухињу“, објашњава Ненад.

Пре тога, са домаћином договара мени који зависи од опремљености кухиње. Сопствени прибор понекад му није довољан.

„Уколико нема рерну наравно ми не можемо да припремамо лазању, не можемо печење или тако нешто, али довољан је и шпорет па да направимо магију што би рекли, од онога што има“, додаје кувар.

За ту магију потебно је два до три сата. Када припреми и декорише оброк, Ненад постави и сто. Његов посао ту се често не завршава.

„Имали смо захтев где су клијенти тражили да испечем андалузијско прасе и да ту на лицу места, десетак људи је било на свечаној вечери, да то сечем пред њима попут светских кувара“, каже Ненад.

А има и оних који не желе да се похвале личним куваром, па Ненада испрате кући пре него што се гости појаве.

„Имали смо један занимљив случај где је дечко управо сада за Дан заљубљених хтео да изненади своју девојку. Ми смо се договорили са њим да дођемо да декоришемо цео стан, да поставимо сто и једно 40 минута пре њиховог доласка ми смо изашли из стана и изгледало је као да је све то он припремао“, разоткрива Ненад Томић.

Оно што лични кувар унапред мора да зна јесте да ли је неко од домаћина или гостију алергичан на нешто како би преобликовао рецепте. А није му проблем ни да их прилагоди посебним начинима исхране.

Лични кувар припрема све – од предјела преко главног јела до посластице па га због тога клијенти често ангажују за спремање славске трпезе. За то му је потребно најмање два дана а осим оброка, за собом оставља и чисту кухињу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи