Могу да стану у дамску рукавицу – ултра, мини и микро књиге изложене у Ужицу

У ужичкој Народној библиотеци отворена је изложба минијатурних књига из Фонда Народне библиотеке Србије „Минијатура на зрну грашка“.

Међу 38 експоната највише пажње привлаче две ултра-микро-мини немачке књиге димензија 6 x 6 милиметара у стакленој посуди под лупом, штампане поводом петстогодишњице Гутенбергове штампарије, а друга у част Олимпијских игара, као и једна у гвозденим корицама, намењена војницима као амајлија током Великог рата. 

„Најзанимљивији је тај Ратни манифест краља Фрање Јосипа Првог из 1914.године, уједно и најстарија књига. Ове друге су изабране просто из неког контигента, рецимо речника, често су речници као мини књиге објављиване“, рекао је др Дејан Вукићевић, аутор изложбе.

Осим речника, међу минијатурним књигама има и белетристике, монографских књига, на српском, али и руском, француском, словеначком, мађарском, немачком и чешком језику, а највише је издања Кароља Андрушка из Сенте, графичара, екслибристе и издавача, који је објавио 270 таквих издања.

„Ове минијатурне књиге заиста подстичу на размишљање о томе која је њихова функција, од када оне потичу, јер овде је приказана културна књишка баштина углавном из двадесетог века коју баштини фонд Народне библиотеке Србије“, изјавила је Гордана Гаврић из Министарства културе и информисања.

Њихова традиција стара је колико и књига уопште, међу штампарима је била ствар престижа, а њихова штампање је посебно подстицала Марија Антоанета јер је желела књигу која може стати у рукавицу.

Изложба „Минијатура на зрну грашка“ из фонда ретких и старих књига Народне библиотеке Србије, може се погледати у Ужицу до 20. марта.

број коментара 0 Пошаљи коментар