"Добро изгледаш", "Послушао сам твој савет", шта људи воле да чују, чак и кад није истина

Успешна комуникација, осим што утиче на односе с другим људима, утиче и на нашу слику о себи, самопоштовање, успех, било у школи, на послу, чак и у љубави. Ако знате шта је то што вам прија да чујете од других, онда вам то може помоћи да поправите и своје комуникацијске вештине, јер је познато да се оне уче.

Свако од нас познаје бар једну особу која зрачи позитивном енергијом и поред које се добро осећамо, јер увек уме да каже праву ствар и којој су сва врата отворена баш због тога. Такође, свима нам се дешава да се присетимо неких ситуација и зажалимо што се нисмо боље понели. Наш его жели да буде прихваћен и да људи мисле да смо посебни, али прија му и када се људи око нас осећју срећно и посебно.

А свему томе доприносе, може се рећи ситнице - речи и фразе које, када нам их неко каже или ми некоме упутимо чине да се сви добро осећамо. То нису реченице којима треба да освојите нечије срце, нити да се додворите претпостављеном, то су реченице које пријају и нашим родитељима, деци, пријатељима, колегама, суседима. Ако се потрудимо и почнемо да их редовно примењујемо, а не само по потреби, можда ћемо и сами постати боље особе.

1. Мислио сам на тебе

Најбоља ствар код ове реченице је то што је углавном тачна. Свакога дана помислимо на неке људе и запитамо се како су, зажалимо што се дуго нисмо видели или што смо се удаљили. То што ћете некоме рећи да сте мислили на њега или да вам недостаје дружење са њим, пријаће свачијем уху.

2. Добро изгледаш

„Дуго се нисмо видели, баш сам мислио на тебе, добро ми изгледаш" - ко не воли да чује ове речи. Добро изгледаш не као куртоазни комплимент, јер уколико је неодмерен може бити погрешно схваћен. Наводно, жене једна другој редовно упућују овакву врсту коментара, а није тајна да и мушкарци воле да их чују.

3. Шта ти мислиш о?

Људи воле да деле своја искуства. Воле да причају о лекцијама које су научили и воле да знају да се њихово мишљење уважава и поштује. Зато када разговарамо са неким о темама за које знамо да су њему важне или да су његова професија, треба чути шта има да нам каже. Чудно је, али због тога ће нас управо они много више ценити, а и пријатељства ће бити много чвршћа уколико се потрудите да сазнате нешто о туђим ставовима, осећањима и погледима на свет.

4. Рекао си ми да радиш нешто, како напредује?

Када неко запамти нешто што сте му причали и пита вас шта се са тим дешава и како напредује, наравно да сте срећни јер тиме вам доказује да му је стварно стало до вас. Нарочито ако сте запамтили неки детаљ. Што већа ситница, то је осећање задовољства веће, јер тако стављамо до знања да смо слушали.

5. Послушао сам твој савет

Неко је прихватио ваш савет и утврдио да му ствари са којима је имао проблема боље функционишу. Задовољство због сазнања да сте некога упутили у правом смеру, да сте помогли, да сте позитивно утицали на нечији живот је непроцењиво.

6. Стварно ти се дивим због тога

Свако од нас поседује неки квалитет вредан поштовања. Тиме што ћете му ставити до знања да препознајете и цените тај квалитет сигурно неће нарушити ваше односе, напротив. Такође, и овде је важно ако приметите и истакнете неки детаљ.

7. Видео сам нешто и то ме подсетило на тебе

Чули сте неку песму и сетили се коме је омиљена, гледали сте филм и сетили се своје пријатељице или пријатеља са којим сте га гледали, видели нешто у продавници и помислили да би се некоме кога знате сигурно допало - кажите им то, много ће им пријати, а мишљење које имају о вама ће сигурно бити знатно боље, што ће вам сигурно поправити репутацију у друштву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије