Ватрена вода пред три и по милиона туриста

Изгледа као лава која избија из унутрашњости земље, а у ствари је природни феномен који настаје захваљујући светлосном ефекту: у Националном парку Јосемити, у Калифорнији, низ литице водопада Хорстејл, са висине од 600 метара, слива се вода.

Ова необична представа природе понавља се сваког фебруара, када сунце обасја водопад у Националном парку Јосемити, у Калифорнији, који се простире на више од 3.000 квадратних километара. Током године парк посети око три и по милиона туриста, а водопад је једна од његових највећих атракција.

У 17.30 по локалном времену, када сунце почне да залази, сенке се издуже, а сунчеви зраци допиру до врха предњег дела стене, где настаје овај природни феномен.

Хорстејл је водопад који се јавља повремено, када пада киша или се снег отопи на Ел Капитану, гранитној стени километар високој.

Сунчеви зраци тада падају на водопад под таквим углом да се одбијају о гранит иза водопада, дајући води јаркоцрвену боју, што ствара илузију ватре или лаве. Овај природни феномен траје око две недеље.

Фотограф и инжењер Арон Мејерс осмислио је компјутерски програм за мерење угла под којим сунце сија.

На тај начин успео је да предвиди да ће 22. фебруара бити најбоље време за посматрање водопада.

Служба националног парка одлучила је да ограничи приступ туристима како би заштитили животну средину, укључујући локалну вегетацију и реку Мерцед, која тече парком.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. феб 2020, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

Vatrena voda

Zar nisu tako Indijanci zvali viski?