Да ли сте знали да чили папричица лечи чир на желуцу, а ванила смањује апетит

Некада је било немогуће доћи до добрих квалитетних зачина, били су прилично вредни и ретки. Служили су се само богатом племству. Данас у продавницама све више има нових ароматичних биљака. Зачини се користе пре, током и после јела.

Бибер, бели лук, першун, оригано – само су неки од зачина који су неизоставни састојци јела, који, доказано, имају утицаја и на наше здравље. 

„Зачини су иначе веома заступљени у периоду прехлада и у зимском периоду јер су добри за подизање имунитета. Ту је пре свега бели лук који има и антибиотско дејство, али делује и на имуни систем. Потом, ту је ђумбир, који помаже у спуштању телесне температуре. Поред тога, можемо да употребљавамо и млевену паприку, која такође спушта температуру. Имамо цимет који подиже имунинет и оригано који има и антибиотско и антигљивично и антивирусне ефекте“, наглашава др Верослава Станковић, дијетолог.

Поједини зачини користе се у дијетама. Љута млевена паприка убрзава метаболизам и помаже у сагоревању масних наслага, а чим удахнемо ванилу смањује нам се потребу за храном.

„Они имају један састојак који доводи до убрзања крвотока, па самим тим доводи и до убрзања метаболизма. Чили папричица је веома значајна у зарастању рана, па је зато добро позната у традиционалној медицини. Познато је да у случају чира на желуцу конзумирањем чили папричица може доћи до зарастања тих рана. Делује контрадикторно, али у пракси се показало као тачно. Сама ванила, штапић или ванила у праху удахом делује на хипофизу и на тај начин делује на центар на глад и смањује глад“, додаје дијетолог.

А шта се дешава у организму, ако претерамо са употребом одређених зачина.

„Мускатни орашчић може да има токсично дејство. Он се у минималним количинама користи у исхрани, посебно током поста и ставља у жито, али ако се употреби цео један мускатни орашчић, може довести и до смрти“, наглашава др Верослава Станковић.

Данас се зачинско биље узгаја у саксијама или у башти.

„Можемо и на тераси да чувамо зачинско биље које осим нутритивних вредности има и других користи јер нас босиљак, рецимо, током лета може да чува и од комараца, наводи докторка Станковић.

Егзотични зачини доносе мирисе далеких крајева. Гајењем зачинског биља осим што ћете украсити своју башту или терасу, и својим јелима ћете дати препознатљив укус.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. феб 2020, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

Info što sam čitala.

Sprej što danas policajci koriste da bi huligani plakali se pravi od zrno paprika. Čili je dobar protiv raka, bar sam nekad čitala da sve ljuto je dobro protiv raka. A ukoliko znam vanila je afrodizijak.