Да ли сте знали да чили папричица лечи чир на желуцу, а ванила смањује апетит

Некада је било немогуће доћи до добрих квалитетних зачина, били су прилично вредни и ретки. Служили су се само богатом племству. Данас у продавницама све више има нових ароматичних биљака. Зачини се користе пре, током и после јела.

Бибер, бели лук, першун, оригано – само су неки од зачина који су неизоставни састојци јела, који, доказано, имају утицаја и на наше здравље. 

„Зачини су иначе веома заступљени у периоду прехлада и у зимском периоду јер су добри за подизање имунитета. Ту је пре свега бели лук који има и антибиотско дејство, али делује и на имуни систем. Потом, ту је ђумбир, који помаже у спуштању телесне температуре. Поред тога, можемо да употребљавамо и млевену паприку, која такође спушта температуру. Имамо цимет који подиже имунинет и оригано који има и антибиотско и антигљивично и антивирусне ефекте“, наглашава др Верослава Станковић, дијетолог.

Поједини зачини користе се у дијетама. Љута млевена паприка убрзава метаболизам и помаже у сагоревању масних наслага, а чим удахнемо ванилу смањује нам се потребу за храном.

„Они имају један састојак који доводи до убрзања крвотока, па самим тим доводи и до убрзања метаболизма. Чили папричица је веома значајна у зарастању рана, па је зато добро позната у традиционалној медицини. Познато је да у случају чира на желуцу конзумирањем чили папричица може доћи до зарастања тих рана. Делује контрадикторно, али у пракси се показало као тачно. Сама ванила, штапић или ванила у праху удахом делује на хипофизу и на тај начин делује на центар на глад и смањује глад“, додаје дијетолог.

А шта се дешава у организму, ако претерамо са употребом одређених зачина.

„Мускатни орашчић може да има токсично дејство. Он се у минималним количинама користи у исхрани, посебно током поста и ставља у жито, али ако се употреби цео један мускатни орашчић, може довести и до смрти“, наглашава др Верослава Станковић.

Данас се зачинско биље узгаја у саксијама или у башти.

„Можемо и на тераси да чувамо зачинско биље које осим нутритивних вредности има и других користи јер нас босиљак, рецимо, током лета може да чува и од комараца, наводи докторка Станковић.

Егзотични зачини доносе мирисе далеких крајева. Гајењем зачинског биља осим што ћете украсити своју башту или терасу, и својим јелима ћете дати препознатљив укус.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво