Пођите у три-де туру Петроварадинском тврђавом

Петроварадинску тврђаву од данас је могуће посетити из свих делова света, кроз јединствену три-де виртуелну туру. Посетиоце кроз историју тог споменика културе, води члан чувеног архивског одељења у „Државном послу“ Драган Торбица, односно Никола Шкорић.

Сајџија „под гасом“ објасниће вам зашто се један од симбола града зове Пијани сат, али упознаће вас и са изградњом Тврђаве, њеном обновом, борбадовањем Новог Сада, Легендама о али и мачкама и њеним освајачима.

„Оооо, мерхаба раја. Мерхаба. Ш'а има. Ево сад је ово све наше. Такво вам је вријеме“, прича један од водича-ликова кроз три-де шетњу Петроварадинском тврђавом. 

„Историја су приче. То је код нас мало постало већ депласирано. Пошто је овде тешко историјско бреме на овим просторима, али историја би требало да су лепе приче, да би деци било занимљиво“, каже Никола Шкорић, водич кроз виртуелну туру.

Поред шетње кроз историју, посетиоци у ноћној тури могу да виде и снимке са фестивала „Егзит“.

„Наша идеја је била да Петроварадинску тврђаву представимо младим генерацијама и туристима који долазе на један нови и занимљив, ефектан начин. Кроз кратке информације, кроз добар видео, кроз креативну поруку, јер у данашње време када су људи пребомбардовани информацијама једино на тај начин можете доћи до неког посетиоца, до неког туристе“, објашњава Иван Петровић, председник УО „Егзит фондације“.

„Шта да вам кажем људи. Све је центурион био у праву. И да ће доћи ти Словени и Хуни и Авари и ко све не. И наравно ми Римљани смо пукли, што би ви рекли вашим модерним језиком“, каже водич из далеке прошлости.

„Када ви једном савременом технологијом презентујете културно добро и то тако таксативно у три-де варијанти, тиме сте отворили врата и прозоре и комуникацију са милионима потенцијалних туриста. Онај ко ништа не зна о Тврђави, преко тога ће научити“, наводи Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Нови Сад.

Виртуелна тура је доступна на интернет адреси petrovaradin.exitfondacija.org и део је пројекта прекограничне сарадње Србије и Мађарске, који је подржала Европска унија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво