Одело не чини човека, али...

Сви знамо за изреку да одело не чини човека, али истраживачи са Универзитета Принстон открили су да наша одећа утиче на то какав ће суд о нама донети други људи и пре него што проговоримо.

Истраживачи са Пословне школе „Вудро Вилсон“ Универзитета Принстон открили су да људи који носе „вреднију“ одећу бивају оцењени као способнији од оних који носе „јефтину“.

Истраживачи су обавили низ тестова са различитим групама испитаника и фотографија како би пре свега, утврдили која се одећа процењује као „вреднија“, а затим су испитивали како се рангира способност неке особе у зависности од одеће коју носи.

Резултати откривају да су људи у 'пословним' оделима оцењени као способнији, чак и у случајевима када је иста особа била приказана у другачијој одећи. Аутори студије сматрају да је реч о предрасудама које потпуно несвесно примењујемо, што сведочи о томе да се суд о нашим квалитетима доноси и пре него што добијемо прилику да проговоримо.

Оно што је још важније, без обзира на то колико дуго су испитаници посматрали фотографију и даље су доносили исте судове, што је потврдило претпоставку да се процена врши „на први поглед“.

У каснијим тестовима понављане су сличне стратегије, са нешто другачијим варијаблама. Проверавано је да ли одело и кравата имају предност у односу на лежернију одећу, али је испитаницима увек наглашавано да стварна способност и одећа нису повезани. И поред тога, резултати су остали исти.

Закључак до којег су стручњаци дошли је да нам је начин облачења важнија одредница нечијих способности од његовог лика.

„С обзиром на то да је оцена способности исте особе падала у зависности од одеће коју носи, овај неосновани недостатак поштовања рађа се током прве десетинке секунде када упознајемо некога“, објашњава Илдар Шафир, коаутор студије.

Ово истраживање пружа сасвим нови поглед на то колико је важно оставити добар утисак при првом сусрету и говори о предрасудама којима сви робујемо.

„Како бисмо искоренили сопствене предрасуде, не само да их морамо бити свесни, већ је нужно издвојити време, усмерити пажњу и пронаћи мотивацију да се њима позабавимо“, истичу аутори студије.

број коментара 0 Пошаљи коментар