Гардероба „из друге руке“ као чувар животне средине

Вероватно сте били огорчени када сте чули да је „Бaрбери“ запалио непродату одећу и аксесоар у вредности од 37,8 милиона долара 2018. године. „Амазон“ и друге компаније оптужене су за исту врсту третирања непродате робе. Међутим, у последње време, велике компаније се на свој начин, све више укључују у купопродајни ланац „секонд хенд“ гардеробе.

Уништавањем непродатих капута, чизми, хаљина, модна индустрија додатно и значајно учествује у емитовању штетних гасова. Осим тога, с друге стране део проблема можда лежи и у томе што многи поседују превише одеће.

Стална куповина нових комада гардеробе води до пренатрпаних ормана. Неке ствари никад не стигнемо ни да обучемо.

Критичари таквог тренда, излаз виде у половној одећи која је „одржива ствар“.
Тржиште половне одеће расте и очекује се да у потпуности обухвати једну трећину тржишта гардеробе до 2030.

Млади су најотворенији према идеји коришћења половне гардеробе. Истраживања кажу да је користе 2,5 пута чешће у односу на све остале старосне групе.

Међутим, са ширењем „секонд хенд“ тржишта нарочито на веб порталима, употреба половне одеће све је чешћа и код старијих генерација.

У последње време, појачано је интересовање за продају и куповину модних комада које је неко већ носио, али не само оних јефтиних. Све више се повећава потражња и за комаде који припадају луксузним модним линијама.

Целој причи се у последње време придружују и неке велике модне компаније, схватајући да учествују у својеврсној револуцији препродаје. "Patagonia and Eileen Fisher" почели су да се баве робом са оштећењима и уз програме преправке, омогућили су купцима да себи приуште комаде из иначе скупих колекција.

Оснивају се и посебне радионице за преправку, дошивање и сређивање комада са фелерима, која на крају нађе свог купца.

Представници таквих радионица уверени су да на тај начин позитивно утичу на проблем са отпадом, негативне утицаје на животну средину, значајне финансијске губитке модних компанија и пропуштене могућности потрошача.

Када се у радионицама дода недостајућа копча, дугме, поправи рајсфершлус, гардероба се детаљно прегледава и добија званични сертификат да је „поправљена“, али спремна за употребу.

Статистика каже да чак 40 одсто купаца одеће има намеру да је касније прода, она ће постати део такозване кружне моде, што ће натерати произвођаче да одећу дизајнирају да траје дуже, да може да се рециклира и дане садржи токсичне материјале који се ослобађају током дуже примене.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво