Паја Патак и плес око јелке – Бадњи дан у Шведској

У земљама које Божић обележавају по грегоријанском календару прославља се Бадњи дан, празник који је у Шведској значајнији од самог Божића.

Божићни празници у Шведској се сматрају делом године када је цела породица поново на окупу и када је време за предах од свакодневних обавеза на послу или у школи.

Без обзира на то што се тек сваки пети Швеђанин сматра религиозним, Бадњи дан (julafton) и Божић (jul) славе готово сви и придржавају се традиције и обичаја који су повезани са овим празницима.

О најзанимљивијим шведским божићним обичајима за РТС говори Јован Радомир, новинар шведског јавног сервиса СВТ, који потиче са наших простора, али од раног детињства живи у Шведској.

„Божић је прилика да се породица окупи на неколико дана, али је свакако најзначајнији 24. децембар, односно Бадњи дан“, рекао је Јован Радомир, истичући да Швеђани тада проводе време са својим најближима од јутра до мрака.

Додаје да је божићна трпеза најважнији део овог празника и да припремање хране, у којем учествују сви чланови породице, траје неколико дана. Сви заједно украшавају и распоређују храну на посебном, божићном шведском столу.

„Сваке године се унапред планира код кога ће се у породици славити Божић. Најважније јело је божићна шунка, специјалитет који се обавезно премазује сенфом“, навео је Јован Радомир.

Поред шунке, неизоставни део божићне трпезе су лосос и традиционални шведски специјалитет - укисељена харинга, која се може правити на више начина.

Осим код куће, две недеље уочи Божића, Швеђани једу и са колегама, када предузећа организују божићне прославе уз празнични шведски сто.

„Због тога се сматра да сваки Швеђанин у просеку једе на две божићне трпезе. Онда вам је јасно колико Швеђани воле свој Божић и храну која иде уз овај празник“, истакао је Јован Радомир.

Пауза од ручка прави се у 15 часова, када се сви укућани окупе око телевизора.

„Тада сви гледају како божићни водитељ на јавном сервису пали свећу и најављује Дизнијев цртани филм Паја Патак и његови пријатељи вам желе срећан Божић. Ова традиција траје јако дуго, од 1958. када је цртани филм први пут емитован“, казао је Јован Радомир и додао да је овај цртани филм годинама најгледанија ТВ емисија у Шведској. 

Цртани филм са Пајом Патком, који је омиљени Дизнијев јунак у Шведској, јесте сплет инсерата са разним Дизнијевим ликовима, као што су Пепељуга, бик Фердинанд, Мики Маус и многи други познати цртани јунаци.

Редослед инсерата се готово никад није променио, а када је 1982. године уместо бика Фердинанда пуштен инсерт са Ружним пачетом, то је изазвало масовне протесте широм Шведске. Све се смирило следеће године, када је Фердинанд враћен на мале екране. 

После цртаног филма, наставља се са гозбом, а деца отварају божићне поклоне.

„Плес око јелке је традиција која се поштује. Укућани плешу уз традиционалне божићне песме, то је као нека врста шведског кола“, навео је Јован Радомир.

Додаје да се осим шунке, Швеђани током овог празника служе и посебним божићним хлебом са сувим грожђем, тамним божићним пивом и традиционалним слаткишима који се једу само за Божић.

Предах од хране се прави само током ноћи. Већ се на Божић гозба наставља. Како каже Јован Радомир, доста је хране остало од Бадњег дана и потребно је све то појести. И тако све до Нове године.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 24. дец 2019, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

Svedjani

Švedjani su svi koji se time smatraju. Njihovi svest ne moze o ni da razumemo a kamoli da dozivimo. Uzivajte u svom boziću i pustite ljude da uživaju bez obzira na bonju kože ili verskog opredeljenja. U Švedsku su svi dobrodošli

(уторак, 24. дец 2019, 20:55) - anonymous [нерегистровани]

Svedjani

Sve ce vise ovakvih "Svedjana" da bude. Na zalost. Nije Svedska sto je nekad bila.

(уторак, 24. дец 2019, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

strano vs domace

ono sto primecujem vec godinama je trend glorifikovanja svega u inostranstvu i "poredjenja' sa nama "primitivcima'! Uz svo postovnje za strane kulture i obicaje smatram da bi, narocito javni servis, a i svi drzavni organi, morali da podstaknu stanovnistvo da ceni i postuje ( i popravlja!) svoje makar kao i tudje!
Puko imitiranje i divljenje je odlika primitivnih naroda koji svoju kulturu nemaju ili su je izgubili!
Toliko!

(уторак, 24. дец 2019, 12:37) - Nada [нерегистровани]

Komeecijala

Pa to je potrošačko društvo, gde su pokloni u fokusu. Alkoholisanje, tuče i maltretiranje dece na današnji dan su decenijski problem. SOS telefoni za decu su preopterećieni za ove praznike. Poseta crkvi za Božić je izumrla, a i za druge velike praznike. Hvala Bogu pa ne živim više tamo, daleko bilo.

(уторак, 24. дец 2019, 08:16) - Eichmann [нерегистровани]

Svedjanka

dobra ova "svedjanka" (na zadnjoj slici druga sa leva)! prava Nordijka! mozda preterala sa solarijumom....