Божићни обичаји у културама широм света

Многе земље се годинама труде да одрже традицију и заједно са породицом и пријатељима обележе божићне празнике. Богата трпеза, мноштво ритуала и уважених начина прославе чине сваку од ових земаља занимљивом и другачијом...

Холанђани који славе празник у децембру чекају долазак Синтеркласа (Светог Николе) и Црног Петра, за које верују да улазе у куће кроз димњаке како би оставили бомбоне и орахе за мале дечаке и девојчице који су били добри током године.

У Ирској постоји традиција да се пита с месом и боца пива остављају испред врата као ужина намењена Деда Мразу.

У одређеним деловима Шпаније, Португалије и Италије верници праве минијатурне моделе Витлејема. У њему се налазе и прикази Марије, Јосифа и Исуса на рођењу.

Већ 40 година, град Јевле у Шведској подиже огромну козу направљену од сламе како би обележио почетак празничне сезоне. Сваке године вандали ће учинити све што могу да спале козу пре Божића. Од 1966. године, коза је „преживела“ до Божића само десет пута. Људи се прерушавају у Деда Мраза како би лакше прошли поред чувара и покушали да запале козу.

У Каракасу (Венецуела) влада обичај да се саобраћај обуставља до осам сати ујутру, како би људи ролерима путовали до цркве. На том путу, повлаче конопце и буде децу.

И у Немачкој, у децембру ишчекују Светог Николу. Уочи тог дана, деца остављају ципелу или чизму напољу, испред самих врата и, ако су били добри, следећег дана ће се у њима наћи свеће и мале играчке. У случају да нису, уместо слаткиша појавиће се златне брезе (симбол за батине), које се налазе одмах поред слаткиша. 

Гренланд слави Божић уживајући у турским специјалитетима попут хама са сосом од бруснице, пите са месом и једне познате гренландске сласне посластице – кивијака. Реч је о малој птици која се умотава у кожу фоке. Након тога, замотуљак од сировог меса се закопава у снег и ставља испод камена да одстоји неколико месеци пре Божића, док се не распадне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво