Хотел „Белведере“ затворен јер је остао без лепог погледа

Швајцарски хотел из викторијанске епохе, „Белведере“, који се налази на планинском превоју са кога су се туристи дивили једном од највећих ледника Роне, напуштен је пошто се лед повукао скоро два километра ка врху Алпа.

На месту где се некада простирао моћни глечер који се попут залеђене реке спуштао ка швајцарској долини, сада се могу видети само стене, балвани и бујични потоци.

Више од 500 швајцарских глечера већ је нестало, а влада каже да ће се 90 одсто, од преосталих 1.500, отопити до краја века ако се ништа не предузме за смањење емисије штетних гасова.

Очекује се да ће њихово повлачење знатно утицати и на водостај који ће, док се лед буде топио, расти али ће на дуге стазе довести до великих суша и недостатка пијаће воде. Званичници страхују да би нагло отапање могло да изазове и бујичне потоке који могу нанети много веће штете инфраструктури, а самим тим и економији земље.

Хотел „Белведере“, саграђен 80-их година 19. века, био је преплављен туристима. У њему је одседао и Џејмс Бонд у филму Голдфингер, а сада је прва жртва глобалног отопљавања.

Швајцарска се загрева двоструко брже од светске стопе глобалног загревања. Прошле године њени глечери су изгубили око два одсто своје запремине, наглашава Матијас Хас, руководилац швајцарског Института за праћење глечера (GLAMOS) који сакупља податке последњих 150 година.

„Никада нисмо забележили тако брзо отапање леденика од када су мерења почела“, каже Хас.

Глечери ће се и даље смањивати, предвиђају научници, а Хас мисли да ће Алпи и даље бити лепи, али ће изгледати сасвим другачије.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. нов 2019, 16:09) - anonymous [нерегистровани]

Gleceri para presusuju

Svajcarska se gasi. Otkada im je Karla del Ponte ukinula bankarsku tajnu. Zemalja su visokog standarda, ali to je samo par izuzetnih mesta u Alpima za pravi masovni turizam. Ostalo ima u Austriji Italiji Francuskoj Nemackoj i Tatrama i Karpatima po znatno nizoj ceni.

(понедељак, 25. нов 2019, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

Jos uvijek spektakularan pogled

I ne samo zimi, nego i ljeti, ne vidim razlog zatvaranju.