„Укусан овај сандук“ – јубиларна „Гробаријада“ у Пожаревцу

Десета „Гробаријада“ окупила је у Пожаревцу преко сто погребника и произвођача опреме из Србије, али и из Хрватске и Босне и Херцеговине. „Гробаријада“ је, кажу погребници, начин да се барем једном годишње опусте и забораве на тешке тренутке који их свакодневно прате у послу.

На „Гробаријади“ је главна атракција била торта у облику мртвачког сандука, која је прободена глоговим коцем, а дељени су и привесци у облику мртвачког сандука и погребних возила.

Организатор „Гробаријаде“ у Пожаревцу био је овдашњи погребник Радиша Михајловић, чији је надимак „Дрнда“, преточен у име фирме, постао синоним за погребне услуге у Источној Србији.

Радиша каже да су и погребници људи као и сви други, и да њима често задрхти срце док раде свој посао, али посао је такав и мора се радити професионално. Сматра да чувена максима филмских погребника Топаловића, како је „само смрт сигуран посао“ није у потпуности тачна, јер је сваки посао сигуран ако се добро ради.

Иначе, Радиша се специјализирао за превоз покојника из иностранства. И превози их искључиво „мерцедесом“, јер наши гастарбајтери углавном и за живота највише воле тај аутомобил. Посебно је на цени „мерцедес“ у коме је Дрнда превозио ковчег са телом Слободана Милошевића, на сахрани бившег председника Србије 2006. године.

Погребници имају и своје Удружење, које окупља њих стотинак из Србије. Председник Удружења погребника, Иван Станисављевић, каже да добро сарађују и заједнички се боре против нелојалне конкуренције.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи