Српски „Стоунхенџ“ сакривен у церској шуми

Остаци праисторијске архитектуре добро су сакривени у церској шуми. Од центра Десића, локалитет је удаљен два километра, а до њега се преко сеоских потока и импровизованих стаза, може стићи само пешке.

Археолози кажу да слично налазиште, не постоји у Србији. Велики бедем кружног облика и шанац, најбоље се могу видети на снимку из ваздуха.

„Овај двоухи пехар, како га ми у археологији зовемо, заједно са пехарима на високој цилиндричној нози, недвосмислено нам потврђује да се ради о раном енеолиту, дакле о раном бакарном добу, оно што још увек не знамо, не знамо карактер овог објекта, чему је он служио“, рекао је археолог Момир Церовић.

Да би открили што више архитектонских детаља, ове јесени, на површини од 50 квадратних метара, отворене су две археолошке сонде.

„Ми у селу желимо да знамо шта се овде налазило, ископали смо преко 100 кубика земље до сада“, напомиње Милета Белић из села Десић.

У церској шуми за три истраживачке сезоне, пронађено је више од 300 килограма керамичких делова.

„Преовладавају посуде већих димензија, једну од таквих посуда, питос је у питању, нашли смо , наравно фрагментован у једној зони од два метра квадратна, наишли смо на угљенисано зрневље“, закључује археолог Момир Церовић.

У оквиру пројекта „Српски Стоунхенџ“ до сада су организована два стручна скупа и отворено пет изложби.

Облик праисторијског утврђења у Поцерини, најсличнији је рондели са палисадом у Спрингфилду, локалитету откривеном на југоистоку Енглеске.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 14. окт 2019, 03:00) - anonymous [нерегистровани]

Lepa vest!

Treba nastaviti sa arheoloskim istrazivanjima na teritoriji Srbije i sve te lokalitete treba sacuvati i prikazati turistima iz sveta kakvo blago imamo. Mnogi narodi mogu da nam zavide na tragovima istorije koju imamo na svakom koraku jer to nemaju, sto se vidi po pojedinim zluradim komentarima.

(недеља, 13. окт 2019, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

C14

Sada će, odjednom, c14 metoda da bude ok, kada se radi o srpakim otkrićima. A kada se otkrije fosil od pre 300 miliona godina istom metidiom negde u svetu, onda se pametnjakovići pozivaju na bibliju i iseljavaju se.

(недеља, 13. окт 2019, 21:35) - ,," [нерегистровани]

Страховитије

Све је у реду са Нама. Шта више.

Колико их је и на које све начине Нас уништавају и непрестани нападају, невероватно се држимо.

А то је зато што имамо темеље засновано на Здрављу.
Оном Здрављу које не трпи претварање.
Или нешто јесте, или се не прима/не гаји/не прави/не једе/не пије/не љуби...
И то, очигледно, неће да се мења.

][
][

(недеља, 13. окт 2019, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

Стаховито!!

Који смо ми примтивци данас постали, субјективно гледано.

(недеља, 13. окт 2019, 17:57) - anonymous [нерегистровани]

Morava

te keramike po Srbiji ima svuda. Kakav vas stouhendz spopao ?