Победник, будни чувар Београда, иде на заслужени одмор

Победник је пажљиво скинут са пиједестала први пут од свечаног постављања 1928. године. Време је оставило трага и на овој величанственој бронзаној скулптури, због чега су реконструкција и рестаурација неопходне. Очекује се да ће Победник на Калемегдан бити враћен у фебруару наредне године.

После више од 91 године бдења над Београдом, Победник је привремено скинут са постоља на Калемегдану ради рестаурације која му је преко потребна. Сведок је бурне историје, што потврђује чак 30 рупа од метака уочених три-де скенирањем.

Демонтажа споменика је почела око 11 часова. Статуа је скинута и постављена на возило прилагођено за његов транспорт. Грађани који су желели изблиза да виде Победника то су могли да ураде у периоду од 13 до 15 сати. После тога је конвој кренуо пут Смедерева.

Рестаурација након више од девет деценија је историјски догађај, али и веома емотиван чин за многе.

„Радови су почели још 2. септембра. Оно што је занимљиво за грађане јесте да ће данас, после 91 године, Победник накратко бити склоњен са овога места. Данас ће скулптура бити спуштена и превезена у Смедерево", наводи Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе.

После тога, према њеним речима, следи рестаурација која је поверена Зорану Кузмановићу, једном од наших најпознатијих вајара.

„У фебруару, након што буде завршена рестаурација, очекујемо да ћемо га вратити на место где заиста припада. Треба нагласити да ово ради Завод за заштиту споменика културе, установа која већ 60 година вредно ради на чувању непокретног културног наслеђа Београда“, истиче Оливера Вучковић.

Директорка Завода напомиње да рестаурацију изводе врхунски и искусни стручњаци, па због тога не треба бринути, већ имати поверења да ће све протећи у најбољем реду.

У Заводу за заштиту споменика културе града Београда редовним испитивањем стања споменика Победнику приметили су да је 2018. у односу на две године раније, оштећење повећано.

Радови на реконструкцији и рестаурацији споменика Победнику подразумевају: испитивање стања бронзане скулптуре и стуба, статичку санацију, рестаурацију, конзервацију камене облоге, стуба и постамента.

Аутор пројекта реконструкције и рестаурације споменика Победник је архитектица Невенка Новаковић.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. окт 2019, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Superman?

Pa zar Pravoslavci sebe ne smatraju superiornom nacijom, koja uz to i leti po nebu???

(четвртак, 10. окт 2019, 16:47) - Srbin [нерегистровани]

Србин

Чак и не изненађује степен неразумевања исказан у коментарима, што се тиче овог споменика-скулптуре. Он се не односи само на победу на Солунском фронту и не само на Српску војску, већ на победу која је оличена у уједињењу јужнословенских народа, касније у држави названој Југославија. Италијани су то могли, Немци су се ујединили, и низ других народа. Југословени су допустили једну победу. И један споменик. И то је све...

(четвртак, 10. окт 2019, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

Novi spomenik...

Josip Broz Tito!

(четвртак, 10. окт 2019, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Iskreno

Spomenik je ok, ali vise je kao neki supermen, nego Srbin.
Supemen makar ima gace i stramplice.
Mozda nam treba neki novi, a ovoga staviti u muzej?

(четвртак, 10. окт 2019, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

lepo

pa sad ce ti da pravis neki kic i da odbacis ono sto su nasi pradedovi postavili 1928 godine

(четвртак, 10. окт 2019, 16:09) - Aleksandar [нерегистровани]

Novi spomenik

Spomenik Stefanu Nemanji, Svetom Savi, Stefanu Prvovenčanom, kralju Milutinu, caru Dušanu, knezu Lazaru, despotu Stefanu Lazareviću, knezu Mihailu bili bi prikladniji na ovom mestu od ovog neobičnog, čak i spornog spomenika.

(четвртак, 10. окт 2019, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

Не враћајте га

Немојте ни да враћате споменик који нема везе са српском историјом и традицијом.

(четвртак, 10. окт 2019, 13:38) - anonymous [нерегистровани]

Цар Душан

На овом месту треба да стоји споминик цару Душану Силном. Срамота је да имамо само један мали споменик цару Душану испред палате правде.

(четвртак, 10. окт 2019, 12:48) - Bakson [нерегистровани]

Lepo.

Lepo je sto ga restauriraju ali svi se pitamo da li je srpski ratnik zaista izgledao ovako, atleta sa frizurom mini val! Smatram da treba napraviti novi spomenik srpskom ratniku sa sajkacom na glavi, mrsavijim izgledom i prkosnim pogledom tako da nosi poruku neunistivosti jednog naroda i da se postavi isto negde na kalemegdanu. A ovaj rimski imperator neka ostane. Smeje nam se Mestrovic samo tako....jos nag....