Девојчица тужила најстарији берлински хор дечака због родне дискриминације

Берлински хор дечака са традицијом дужом од пет векова оптужен је за родну дискриминацију јер није у своје редове хтео да прими деветогодишњу девојчицу. Њена мајка тужи најстарију музичку установу у Берлину зато што не прихвата савремене стандарде о родној равноправности.

Критеријуми за пријем у Државни катедрални хор у Берлину крше немачки Устав, тврди мајка девојчице која је поднела званичну тужбу, јер су њеној ћерки нарушена основна прва да има једнаке могућности у добијању државне стипендије.

Међународно познати хор дечака никада у своме саставу није имао особу женског пола у својој 554 године дугој историји, али постоји и женски хор, у који је девојчица могла да буде примљена.

Међутим, мајка је инсистирала на томе да тај хор нема исти ниво као дечачки хор који је постао институција, а који је посебну славу стекао захваљујући Феликсу Менделсону. Зато мајка инсистира да држава мора да реагује и умеша се у овакав вид дискриминације.

Руководство хора тврди пак, да одлука о одбацивању пријема дотичне девојчице није била условљена искључиво њеним полом, већ да би сигурно била прихваћена да је показала „изузетан таленат и мотивацију“. У изјави за судски претрес истакли су да хорови девојчица и дечака звуче дугачије из „анатомских разлога“, а да је њима дато право да одлучују кога ће примити у хор на основу уметничке слободе.

Адвокатица Сузан Браклајн која заступа тужитеље, назвала је ово образложење „врло чудним“, с обзиром на то да је Универзитет уметности у Берлину, под чијим надзором је хор дечака, девојчицу препоручио другој елитној школи за младе музичаре, што доказује да не сумњају у њен таленат. Полна припадност је једини разлог зашто девојчица није примљена у хор, инсистира Браклајнова.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 11. авг 2019, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Хор

Шта је следеће, да се на избор за Мис пријављују и мушкарци? Да неко одведе мачку на изложбу паса и жали се на неравноправност??

(недеља, 11. авг 2019, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Родна равноправност

Да ли ће касније да је учлани у неки мушки фудбалски клуб, да би равноправност била до краја испоштована? Шта је следеће, да траже да девојчице и жене могу слободно да иду и у мушки wc јер каква је то неравноправност?? Ево ја ћу да тражим да ми се дозволи да користим женски wc јер како нешто може да се дели на мушко и женско??

Девојчица у хору бечких дечака??? Докле више овако??

(недеља, 11. авг 2019, 09:57) - Gastarbajtovanje [нерегистровани]

Izgovor!

Odbijena je zbog "nedovoljne motivacije!("wegen ungenügender Motivation")

(недеља, 11. авг 2019, 01:35) - anonymous [нерегистровани]

Имам 66 година

и јако ми је драго због тога. Овај свет незадрживо срља у пропаст, еколошку, моралну и сваку другу.

(недеља, 11. авг 2019, 01:00) - anonymous [нерегистровани]

Totalitarizam

Zivim u Nemackoj vec 6 godina i mogu reci da su Nemci sa istim odusevljenjem i istom fanaticnoscu prihvatili ideje kulturnog marksizma kao sto su nekad prihvatili ideje nacional socijalizma. Svaki narod ima svoje mane, a mana Nemaca je definitivno sklonost ka totalitarizmu ideologije.