Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара

Протеклих дана можда сте имали прилику да наиђете на кованице од једног, два или пет динара са утиснутом годином ковања – 2019. Чувајући их им нећете претерано повећати вредност, као што је то случај са новчаницом од 100 динара 1884. године, за коју можете да добијете и пар десетина хиљада евра.

Новцем се плаћа одређена цена, али и новац има своју цену, посебно када изађе из оптицаја. Ако још има и грешку у штампању или ковању то му вишеструко подиже вредност па је колекционарима увек занимљив.

Када и колико ће овогодишње кованице бити интересантне нумизматичарима, тешко је предвидети.

„Не можемо очекивати да оне постигну неку изузетну нумизматичку вредност. Како време пролази оне ће бити нешто вредније него данас, али сигурно се од њих нећемо обогатити. Има неких новчића који су стари по 100 година који ни данас нису добили на некој драстичној вредности, а има једноставно новчића старих по 20 година који су јако популарни. Пример, сав ковани новац са ликом Николе Тесле је популаран, без обзира на тираж“, објашњава нумизматичар, Жељко Јелић.

За колекционаре је популаран и новац кован или штампан у малом тиражу који је био у оптицају, а степен очуваности је један од фактора који му одређују цену. За културне институције неки примерци ипак немају цену.

„Новац из 1875. године јер је на том новцу први пут натпис динар. То је натпис новоуспоствљене новчане јединице. За нас од значаја је, историјски посматрано, први новац из модерне Србије из 1868. године. То је велики историјски тренутак када Србија која је још увек у вазалном односу према турској власти почиње да кује сопствени новац“, истиче Светлана Миљанић, стручни сарадник за нумизматику НБС. 

У НБС се чува први ковани новац модерне Србије из 1868. године са ликом кнеза Михаила Обреновића који осим историјске нема велику нумизматичку вредност. Међутим, оно што има и велику нумизматичку вредост је новчаница из 1884. године која је била у оптицају до Првог светског рата. Тада је у промету остало њих 70, а судбина већине није позната.

Познато је ипак да оригинални примерак осим у Народном музеју постоји и у колекцији нашег саговорника који сматра да је сачувано свега десетак новчаница.

„Новачаница од 100 динара из 1884. зависно од степена очуваности вреди од пар хиљада евра до пар десетина хиљада евра. Рецимо двадесетак хиљада евра ако је екстремно очувана“, наводи Жељко Јелић.

Ту скупоцену бисте можда и приметили, али могуће је да вам је кроз руке некад прошла новчаница која вреди знатно више него што на њој пише. Вредност, кажу познаваоци, није у бројевима, већ у детаљима.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво