Како се у исто време живи у Ужицу, Конгу, Палестини и Џакарти

Шта је заједничко „Сивоњи“, „Слатком греху“, „Конзервама“ и „Белом двору“? Већ пола века део су свакодневног говора становника града на Ђетињи.

„Добар дан, да ли можете да ме одвезете прво до 'Лепе Брене', затим до 'Шаруље и телета' па идемо до 'Палестине'“, пита Сања Драгићевић Бабић ужичког таксисту, који, наравно, зна тачно куда она жели да иде.

На мапи не постоје, али Ужичани добро знају о чему је реч. О вишеспратницама које су познатије по надимцима, него по адресама.

Зоран, на пример, живи у „Конзерви“. Не зна се ко је кумовао овим зградама, али надимци живе годинама.

„Ужичани су, кад су потрошили све надимке на себе, значи Ћебе, Брбљо, Жвало, кренули да именују зграде по Ужицу. 'Шаруља и теле' су дошли после 'Сивоње'. Као неко придружено друштво. А иначе Ужице је чекало годинама да се направи још једна зграда поред 'Сивоње', не би ли добила име 'Рудоња'“, објашњава писац Драган Р. Филиповић.

Чувени „Сивоња“ је у ствари Хотел „Златибор“, који је остао без фасаде, у природном, такозваном, натур-бетон маниру, сив. Ерама „пева“ и највиша зграда у центру града – „Лепа Брена“. Због висине и лепоте, названа је по естрадној атракцији осамдесетих година.

Домишљатост Ужичана огледа се и у томе што су једно насеље назвали „Палестина“.

„Кад је направљена брана у Врутцима и кад је једно село попијено у чаши воде, мештани су насељени на Пори и то цело насеље зове се 'Палестина', верујем да можете закључити зашто. Ужичани су чули да у Београду има неки 'Бели двор' и да се налази у Ужичкој улици. И кад је направљена једна лепа зграда на главној улици бела, за разлику од дотадашњих сивих, назвали смо је 'Бели двор у Ужицу'“, додаје Филиповић.

Док једни живе у „Севап ситију“, зградама изграђеним из Фонда солидарности, други годинама у грађевини названој „Поглед на будућност“, јер гледа ка гробљу. Има и оних који се запуте у „Кулу“, не би ли имали бољи поглед на „Четири мускетара“.

Град на Ђетињи памти и епоху несврстаних. Тако и култне кафане имају надимке као што су „Конго“, „Џакарта“, „Порт Саид“, а готово и сваки део града има свог „Чомбета“, како се звао некадашњи председник Конга.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. авг 2019, 04:43) - anonymous [нерегистровани]

Чомбе

Ја познајем тројицу са надимком Чомбе! И зграде на почетку Крцунове, некад Сарајевске увек су биле “конзерве”!

(недеља, 18. авг 2019, 21:48) - anonymous [нерегистровани]

Užičanka

Jeste da sam pre petnaest godina otišla iz Užica, ali sam u toku dešavanja u Užicu. Prvo, nama su doseljenici - seljaci iz okolnih sela, varošica i gradova od grada napravili selo. Ne znam za "Rudonju", "Konzervu" i "Pogled na budućnost". Postoji Čombe, šofer autobusa koji se preziva Djoković. Mislim da se zove Milomir. Seljak. Imamo od zgrada: "Lepu Brenu", "Crnu damu", "Beli dvor", "Kulu", "Šarulju" i "Tele". Hotel "Zlatibor" samo stoka zove "Sivonja". Isti slučaj je i sa zgradom "Četiri musketara". Trtljanje. Imamo četiri identične zgrade na vrhu Rosulja, a imamo i četiri zgrade drugačijeg izgleda od ove četiri, a koje su medjusobno takodje identične, i nalaze se u Ulici Nikole Pašića. Nijedne ne zovu "Četiri musketara". Što se lokala tiče, može ih svaka šuša nazvati kako god hoće, pa o imenima istih neću komentarisati.

(недеља, 18. авг 2019, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

Konzerve

Konzerve,tako su se zvale od pocetka,limenke su postale kasnije,zvuci fancy

(недеља, 18. авг 2019, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

Nije suvonjav vec devojački san

Hotel Zlatibor pored naziva sivonja, zove se i "devojački san". A zašto je dobio to ime svakom je jasno kad dođe u Užice i vidi zgradu hotela.

(недеља, 18. авг 2019, 17:11) - anonymous [нерегистровани]

The JA

Grešiš jer su zgrade u Sarajevskoj tj Krcunovoj Konzerve, i napravljene su kad i Valjaonica bakra, kao privtemeni objekti za stanovanje radnika. A da te razuverim mog školskog druga iz Turice smo zvali Čombe...

(недеља, 18. авг 2019, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

Србија

Па, у целој Србији сви живимо у исто време као у Конгу, Палестини, Џакарти, Пакистану, Бангладешу......

(недеља, 18. авг 2019, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Gluposti

Ne poznajem ni jednog jedinog Čombeta u Užicu. I nisu zgrade "konzerve" nego "limenke".

(недеља, 18. авг 2019, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

Bio je predsednik. Bas kratko

Bio je bas kratko. Ali je bio :)....
Značajno poglavlje istorije DR Kongo je otvoreno 1965. godine kada su se iste godine desila dva prevrata. Na parlamentarnim izborima održanim 1965. godine pobedu je odneo nekadašnji lider separatističke Katanga provincije Mois Čombe, ali ga je odmah po preuzimanju vlasti zbacio predsednik Džosef Kasavubu. Ubrzo posle državnog udara od strane Džosefa Kasavubua glavnokomandujući u vojsci Konga, Džosef Mobutu, još jednog 1965.godine preuzima vlasti u svoje ruke svrgavajući Kasavubua.

(недеља, 18. авг 2019, 14:12) - anonymous [нерегистровани]

@...

У прву си... зезнуо сам се! :(

(недеља, 18. авг 2019, 12:29) - Banepp [нерегистровани]

...

Ima Čombe itekako veze sa Kongom i Afrikom. Istina, nije bio predsednik već premijer, i to između 64. i 65te, ali je bio i predsednik od 60. do 63 će danas nepostojeće Katange.