Поштанске маркице – амбасадори Србије

Колекција поштанских пригодних марака сада је богатија – и бројно и уметнички. У последњих 100 година, од када се издају, први пут су на маркама ликови из света уметничке игре. Свака марка вреди 50 динара, а могуће ју је на коверат залепити као и било коју редовну марку.

Уметничка игра и путем поштанских марака, постаје културни амбасадор Србије. Предлог професорки Свенке Савић и Вере Обрадовић прихватило је Министарство трговине, туризма и комуникација.

„Поштанска марка је један од државних симбола, као што је застава, химна и грб. Свако ко дође на поштанску марку је државни симбол. Они путују целим светом, преко марке, говоре све језике, разумеју их сви“, каже директорка радне јединице Србија марка „Поште Србије“ Марина Калезић.

Уметничко решење академске графичарке Надежде Скочајић, нашло се у карнету са четири марке, али и две пригодне коверте са по две марке.

На једној су савременице – Душанка Сифниос и Јованка Бјегојевић, а на другој пионирке модерне игре Мага Магазиновић и Смиљана Мандукић.

„Како је у нашој земљи прво почело са развојем модерне игре, на маркама се налазе пионирке модерне игре, а тек касније заправо долази до развоја класичног балета. Повезује их свет, односно, нека врста утицаја које су оне вршиле и у Србији, али и у свету“, објашњава др Вера Обрадовић Љубинковић, професорка на Факултету уметности у Косовској Митровици.

Душанка Сифниос играла је у трупи Мориса Бежара, Јованка Бјегојевић у Аустралији и Паризу, а Мага Магазиновић и Смиљана Мандукић светске токове доносиле су на домаћу сцену.

Кроз текстове на српском и енглеском, који се налазе на полеђини коверата, тога можемо и да се подсетимо.

број коментара 0 Пошаљи коментар