Архитектонска решења за Нотр Дам: Од шуме до базена

Прошло је месец дана откако је разоран пожар захватио Нотр Дам. Док се сакупља новац за реконструкцију, архитекте широм света дају своје предлоге за париску катедралу. Неки од њих су запањили јавност.

Реконструкцијом катедрале Нотр Дам мора да се заштити њена универзална вредност, али то не значи да треба да изгледа исто као и раније, рекли су у априлу представници Унеска који су се састали са француским председником Емануелом Макроном.

Макрон је најавио да ће се коначно решење изабрати на међународном конкурсу, који још није расписан. Предлози решења, међутим, већ пристижу.

Из студија "Miysis" предлажу да се реконструкцијом Богородичине цркве сачува њен оригинални стил, али и да она на адекватан начин одражава наше доба.

„Наше слике немају други циљ но да вас одведу у алтернативну будућност, која вероватно никада неће доћи. Она је позитивна и инспиришућа, поштује животну околину“, навели су у том студију, уз слике „Шуме“. У питању је застакљен парк уместо старог крова Нотр Дама, са клупама и дрвећем.

Белгијски архитекта Венсан Калебо је предложио да се на крову налази еко-центар за пољопивредну производњу, у ком ће радити волонтери. Био би то, такође, центар за медитацију.

„Желимо да представимо један трансцендентан пројекат, симбол еколошке будућности која нуди Паризу низ решења инспирисаних биомимикријом, која овде представља симбиозу између људи и природе“, наводи се на сајту овог архитекте.

Неку врсту стаклене баште направио би и студио НАБ. Била би задржана оригинална силуета катедрале, али би и одражавала савремене потребе човечанства – употребу природних извора енергије. У торњу би се налазио пчелињак на више нивоа.

Француски дизајнер Матје Леанер имао је контроверзан предлог који би изнова подсећао на априлски пожар: На крову би се налазио пламен од вулканског камена са позлатом на врху. Када је свој предлог објавио на Инстаграму, наишао је на велики број негативних коментара.

„Лепо, људи ће реаговати исто као и онда (када се догодио пожар). Плакаће због тe грозоте“, написао је један од његових пратилаца.

"Vizum Atelier" из Братиславе би желео да поново оживи идеју из 19 века – да се Нотр Дам повеже са небом буквално. Изградио би се узан торањ који би се простирао у висину колико је могуће, а из њега би се затим емитовао светлосни зрак.

Архитектонска компанија "Ulf Mejergren Architects" са седиштем у Стокхолму, предложила је да се целим кровом простире базен, чиме би се добио „нови медитативни простор са јединственим погледом на Париз“. На тај начин би се ова катедрала више окренула народу и представљала би простор за размишљање и „унутрашњу рефлексију“.

Ова компанија је раније предложила и да се у Стокхолму направи "базен вечности" дуг један километар.

Архитекта ЕТСАМ-а (Мадридске школе архитектуре) Мариа Буеј, којa је анализирала много више предлога од приказаних у овом тексту, у коментару за Паис је навела да они за сада нису оствариви.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. мај 2019, 12:48) - 'Republika Srpska' [нерегистровани]

Dvije munare

...i eto novog izgleda. Budućnost je takva za sve.

(четвртак, 16. мај 2019, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

Sta je to crkva?

Koliko je meni poznato , crkva ko objekat nije bila predviđena da uopšte postoji u izvornom hrišćanstvu!
Ni crkva ni sveštenstvo...
To su novotarije došla sa željom da se kraljevi i drugi abnirmalno obogate...

(четвртак, 16. мај 2019, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Просто, вратите храму оригинални изглед и функцију...

...хришћанске цркве! Играјте се на другом месту...

(четвртак, 16. мај 2019, 12:24) - anonymous [нерегистровани]

Просто, вратите храму оригинални изглед и функцију...

...хришћанске цркве! Играјте се на другом месту...

(четвртак, 16. мај 2019, 12:03) - anonymous [нерегистровани]

Napravite spomenik

...zrtvama katolicanstva kroz vekove.

(четвртак, 16. мај 2019, 11:32) - Jasna [нерегистровани]

besno reagovanje Francuza na bilokakvu promenu

Francuzi su sa besom reagovali na bilo koju ideju ideju da se arhitektonski bilo sta menja.Tako da ce biti obnovljena kao crkva.Francuzi su posveceni hriscani katolici

(четвртак, 16. мај 2019, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Crkva!?

A, da ostane jednostavno to što i bila, i jeste? A to je Crkva!!? Je li to u savremenoj evropi "demode"?? Sacuvaj Boze, kakav cirkus, kakvo ruganje!!!

(четвртак, 16. мај 2019, 10:14) - anonymous [нерегистровани]

Krov

Tradiciju treba uvijek unaprijediti nekim inovatinim i modernim idejama. Botanički vrt na krovu je predivna ideja. S druge strane, nisam bas zagrijan za ideju bazena.

(четвртак, 16. мај 2019, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

..........

Napokon postaje svima jasno zbog cega je izbio pozar a vatrogasci se delimicno potrudili da ga ugase.

(четвртак, 16. мај 2019, 09:19) - Ђорђе [нерегистровани]

Архитектонска решења за Нотр Дам: Од шуме до базена

Ови архитектонски предлози не ваљају. Треба поново рестаурирати катедралу Нотр Дам каква је била и пре пожара који је уништио.