Љубав ка знању никада не пресушује

Када улазимо у зреле доба обично се мисли да су то године које нису тако продуктивне као оне у младости. Да ли је то заста тако или то може да буде и доба за поновно буђење неких талента или стицање нових знања, попут учења страних језика?

Оне су инжењерке, пензионерке, службенице. Оно што им је заједничко је љубав прем учењу страних језика.

Бранка Стојичевић је филолог, професор српског језика и књижевности која је силом прилика постала пензионер. Цео радни век је провела у библиотеци, те је стога у својим пензионерским данима желела да задовољи своју љубав према шпанском језику, односно, шпанској култури.

„Рецимо да сам одувек волела да учим, а посебно сам волела језике. С обзором да сам инжењер по образовању, а ту нема језика“, објашњава  Соња Савић шта ју је определило да упише курс језика.

Јелена Стојановић истиче да није имала прилике да користи језик који је учила током школовања, поред тога нада се и путу у Париз.

Има ли лимита у старосној доби када је о рач о учењу страних језика? Може ли се учити и у зрелим годинама?

Драгана Петрашиновић, руководилац центра за наставу Коларчевог универзитета наглашава да може и да границе нема.

„Тренутно наша најстарија полазница има 77 година и она је веома успешна и јако вредна и дсциплинована. Људу зрелог доба могу лепо и успешно да савладају било који страни језик. И ми који смо учитељи не престајемо да будемо ученици и ми учимо стране језике непрестано“, додаје Петрашиновићева.

Јелена Брковић, професор италијанског језика, истиче да старији полазници спорије савладавају градиво у односу на млађе, али су зато много темељнији.

„Свака приступ нечему новом, нарочито страном језику, постоји посебна методика, системски рад, веома позитивно утиче на психу, барем људи које сам овде виђала. Уђу релативно озбиљни, можда и преплашени, а изађу са осмехом“, каже професорка италијанског језика.

„Све жене које воле да уче, да се друже са другима који такође воле да уче, ако имају и чланове продице који су заинтересовани, да крену с њима. Ево, ја учим већ две године италијански с ћерком. Заједно учимо и радимо домаћи“,  каже инжењерка Соња Савић.

„Радите на себи. Не мора сваки дан да буде супа за ручак, може и виршла да се поједе. Радите на себи, учите језике, дружите се“, поручује полазница курса језика.

Кажу да је мотивисаност најважнији покретач учења. Како тврде упућени, љубав ка знању никада не пресушује, осим уколико ми то допустимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво