Норвешки рибари пронашли руског војног кита

Рибарима на северу Норвешке пришао је пре неки дан кит белуга, а на њему су приметили неку врсту појаса, за коју сумњају да потиче од руске војске.

Кит је допливао директно до нас и одмах нас је заинтригирао. Као да је покушавао да се чеше о чамац. Онда смо приметили да има појас око стомака, објашњава рибар Јоар Хестен за норвешки портал ВГ.

Фотографисали су животињу и послали фотографије поморским биолозима у Тромзоу.

„Мислио сам да се уплео у нешто и да му је сметало да плива, па сам хтео да неко стручан погледа и можда нам помогне“, каже Хестен.

Професор на норвешком Арктичком универзитету у Тромзоу, Аудун Рикардсен, био је сигуран да је појас на белугу стављен људском руком, али да му није било познато да научници у Норвешкој нити Русији користе такву опрему.

„Контактирао сам руске колеге и потврдили су ми да не раде ништа слично. Рекли су ми да је највероватније руска морнарица у Мурманску одговорна“, истакао је Рикардсен.

Проследио је фотографију норвешком Директорату за рибарство. „Сазнали смо да је кит и даље са рибарима, па смо организовали да неко од наших људи оде и испита животињу“, каже Јорген Виг, поморски биолог.

Заједно са инспектором Ингвеом Ларсеном, рибари су успели да намаме белугу филетима бакалара.

Покушали су да скину појас из чамца, али је био чрвсто завезан. На крају је Ларсен обукао непропусно одело и ушао у воду са китом и успео да скине појас.

Ларсен истиче да је животиња била веома питома и да се осећао безбедно све време. „Деловало је као да је навикао на људе. Мислим да је зато и пришао рибарима“, објашњава Ларсен.

Наводи да је на појасу писало да је опрема из Санкт Петербурга, као и да је имао држач за „го про“ камеру. „Познато нам је да у Русији имају припитомљене китове у заточеништву, које понекада пусте у дивљину или они сами побегну“, додаје Ларсен.

„Уколико ова опрема потиче из Русије, а верујемо да је то случај, онда сигурно не припада научницима, већ руској војсци“, каже Мартин Биув, Рикардсенов колега са универзитета.

И америчка и руска морнарница су имале тајне програме у којима су користиле морске сисаре за бројне задатке током Хладног рата. Откривање тих програма изазвало је велике контроверзе, па су многи од њих прекинути.

Протеклих месеци у жижу светске јавности доспела је прича о илегалној фарми китова у источној Русији, а пре пар недеља одлучено је да се више десетина китова из ње пусти на слободу.

број коментара 15 Пошаљи коментар
(четвртак, 02. мај 2019, 08:36) - Ivica [нерегистровани]

Sve sami stručnjaci komentatori

Au jbt blago nama koliko je ovde stručnjaka, svetle li budućnosti, pa vi sve znate...hahahahaha ma jadno ,je blaga reć reč...

(уторак, 30. апр 2019, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

@Neverovatno

Sovjeti i Amerikanci su tokom hladnog rata trenirali ( tj. pokusali da treniraju) zivotinje za vojne svrhe. Ali to je bilo pre 40-50 godina. Od tada do danas tehnologija je uznapredovala do te mere da samo naivni ljudi veruju da je ovaj snimak istinit tj. da je ovaj kit ruski vojni kit obucen za spijuniranje. Rusi imaju na desetine spijunskih satelita, brodova, aviona, podmornica itd. kojima mogu da spijuniraju bilo koga i bilo koju tacku na planeti.

(уторак, 30. апр 2019, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Kit ruski spijun

i norveska(zapadna) farsa.

(уторак, 30. апр 2019, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

Povodac

Povodac na kitu. Pobegao dog su ga istrčavali. Pa i ovi iz Nacionalne Geografije su kačili transmitore i kamere na vodene životinje. Video sam snimke kad su i na one ogromne lignje stavljali kamere.

(уторак, 30. апр 2019, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

šta je sledeće?

Svakih par meseci u zapadnim medijima izlazi neka nova optužba protiv Rusije. Šta je sledeće, da su špijunirali deda Mraza?

(уторак, 30. апр 2019, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

Proizvedena u

Sankt Petrburgu.
Nisam primetio da neko piše ime grada na bilo kom proizvodu,npr. proizvedeno u Njujorku.

(уторак, 30. апр 2019, 08:39) - anonymous [нерегистровани]

Vojni ruski kit

Mora da je kit imao kod sebe i bukvicu - vojnu knjižicu i to rusku, a možda je kit samo provokator.Ko zna šta bi sve rekao norvežanima da je imao prevodioca.

(уторак, 30. апр 2019, 07:27) - Драагооољуб [нерегистровани]

"Рибари"

Фини неки рибар. И одмах имају опрему за улазак у ледену воду! Шта ли они пецају уствари?? Јел ово прича из НАТО кухиње?

(уторак, 30. апр 2019, 01:26) - anonymous [нерегистровани]

Могли су да ставе цео снимак

Ако већ кажу да су скинули појас, зашто нису показали снимак док га скидају, и после детаље појаса?

(уторак, 30. апр 2019, 01:05) - anonymous [нерегистровани]

Propaganda i dalje..

Zakacili ovi navodni ribari nesto za kita i onda ukljucili kamere, da po planiranom scenariju ponovo Ruse optuzuju za sve zivo.