Зум-лум на земунски начин

Шта се све може урадити на комаду стиропора? Једна земунска уметница га користи на врло креативан начин.

Зум-лум на земунски начин изгледа овако. Традиционалним речником – то је савремено ткање на плочи, а њиме се бави уметница Наталија Павков.

„То је наводно потекло из Јужне Америке, пошто код њих многе паметне ствари долазе, а ко их усвоји, усвоји. Ја сам код њих видела ткање на плочи али тако да је плоча уједно и крој“, објашњава уметница, Наталија Павков.

Изум Латиноамериканаца Наталија је открила на интернету.

„Потребна је плоча стиродура најбоље. Мало дебља због иглица. Милиметарски папир, шема за постављање иглица, чиодице ове са главицом да не би нити бежале. Ради се по шеми постављање чиода, ради се основа, тка се посебном иглом“, каже Наталија.

А када све ово набавите, спремите живце. Ово ткање захтева мирну руку и концентрацију.

„Има одређена шема како се постављају иглице, и у зависности од тога је и величина квадрата. Може да буде квадрат, може да буде правоугаоник. Поента је да само странице буду паралелне горња и доња, лева десна“, додаје Наталија.

Познаје више различитих техника, али нам објашњава да ткање на разбоју и плочи немају много сличности.

„Не, нема ни са једним ткањем сличности, можда има сличности са ткањем јер се све ради из јердне дужинске нити, а можда има једино сличности са радом на троуглом раму“.

И док водите рачуна о свим детаљима и иглу провлачите испод нити, Наталија каже да је најважније не умрсити конце.

„То је једна игра, једна креативна игра у којој можете направити стварно све и свашта. И мене је то заинтересовало и самим тим што ме просторно не ограничава, могу да радим један комад одеће од различитих материјала, различитих димензија ових правоугаоника и квадрата. Различитих боја“, наглашава Наталија Павков.

И од свега тога у њеном атељеу настају прслуци, торбе, огртачи...

„Једноставно, људи се заинтересују не само за ово што ја радим него и за многе друге ствари које су у овом простору зато што, не могу да кажем да нигде нису виђене, виђене су, али сам приступ техници ткања је ипак другачији“, истиче Наталија. 

Многе суграђанке се интересују како би ова уметница могла да им пренесе своје вештине. Наталија нам каже да је у томе спречава то што има само једну иглу за ткање, коју више не налази нигде да купи. Када би до ње дошла, била би то права радост за све љубитеље ткања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво