Водена пећина – неистражено благо ариљског краја

Широм света обележава се Међународни дан планете земље као подсетник и упозорење на опасности које прете животу на Земљи, биљним и животињским врстама и потреби очувања природе и њеног богатства. Један од предела које ми у Србији морамо да чувамо, је кањон Пањице са Воденом пећином у ариљском крају.

Чиста и бистра планинска река Пањица усекла је кањон међу стенама. На малом простору – право благо очуване, готово нетакнуте природе.

Пањички водопад коме је река даривала име, висок десетак метара, са кога се вода низ бигрену каскаду слива у млазовима, право је откриће које никога не оставља равнодушним, ма колико пута долазио.

„Овај пут, то је други пут у у Воденој пећини и можда петнаести у Ариљу, што се мене тиче. Довео сам и групу мојих најбољих пријатеља из Словачке, пошто баш обожавам овај лепи део Србије и природу посебно сад у пролеће“, рекао је Михал Доброј из Словачке.

„Мени је ово први пут и природа је фантастична, прелепо је, видели смо ову водену пећину“, каже Фахрудин Пријић из БиХ.

„Ова природа је веома лепа, посебно водопад иза нас, сама вода, биљке, трава около, лепа слика такође и диван пријем људи овде и позитивна атмосфера“, прича Вероника Прохова из Словачке.

Узводно, одмах до водопада је и пећина коју до сада, осим љубитеља природе нико није озбиљније истраживао.

Уживање у лепотама кањона захтева спретност

У пећину се може тек коју десетину метара. Верује се да је иза још неколико пећинских канала и низ подземних језера. Благо кањона смештено на само око километар није лако доступно.

Да би се уживало у његовој лепоти потребна је и спретност и вештина, прескакање реке и верање путељком уз стене. Зато за свој главни природни бисер у овдашњој туристичкој организацији имају јасне планове.

„Наставак уређења тог локалитета и омогућавање приступа и особама са отежаним кретањем и старијим особама што до сада није било изводљиво. У току су радови на постављању четири пешачка моста који Туристичко информативни центар Ариље ради у сарадњи са ТО регијер Западна Србија“, изјавила је Марија Алексић, директорка Туристичке организације Ариље.

Као занимљив део туристичке понуде регије, кањон Пањице ће свакако привлачити све више посетилаца, али остаје озбиљан задатак да се његова нетакнута лепота сачува од људског немара и похлепе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 23. апр 2019, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

lepota

Kakva lepota.To samo priroda moze da napravi!